Dagtocht over Von Siebold en zijn relatie met Japan
Met onze gidsen Hetty Hendrikx en Barbara Moerman brengen we vandaag een bezoek aan Leiden. Centraal staat de persoon Philipp Frans Balthasar von Siebold, die een belangrijke band had met Japan. In Leiden bezoeken we de Hortus Botanicus, het Japanmuseum SieboldHuis en Museum Volkenkunde en we zien welke invloed Von Siebold heeft gehad op de relatie van Nederland (en Leiden in het bijzonder) met Japan.
Japanmuseum SieboldHuis is opgericht in 1999 om uiting te geven aan de bijzondere en lange relatie tussen Japan en Nederland. Achter de Hollandse historische geval van dit museum wordt een bijzondere collectie uit Japan bewaard. Prenten, lakwerk, keramiek, fossielen, herbaria, geprepareerde dieren, munten, kleding, oude landkaarten en honderden andere schatten. Alles in tussen 1823 en 1829 in Japan verzameld door de arts Philipp Franz von Siebold.
Philipp Franz Balthasar von Siebold (1796-1866), geboren in het Beierse Würzburg kwam uit een familie van artsen. In 1815 begon hij aan zijn studie geneeskunde in Würzburg. Siebold richtte zich op het verzamelen van planten, dieren en zaden en allerlei gebruiksvoorwerpen en nam kunstenaars in dienst om dieren, voorwerpen en gebruiken op papier vast te leggen. Hij verzamelde tijdens zijn uitstapjes ook zoveel mogelijk natuurlijk materiaal. Zijn leerlingen namen voor hem planten, dieren en gesteenten mee en hij huurde drie jagers om bijzondere dieren voor hem te verzamelen.
De Hortus Botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna, is de Hortus het groene hart van Leiden. Onderzoekers uit de heel wereld komen hier naartoe om onderzoek te doen naar de vermaarde collectie. Carolus Clusius kweekte er de eerste grote tulpencollecties van Europa. Philipp Franz von Siebold introduceerde ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. Tegenwoordig vind je in deze groene schatkamer zeldzame planten uit Zuidoost- en Oost-Azië, Zuid-Europa en Zuid-Afrika waarvan sommige in de natuur zelfs bijna zijn uitgestorven.
In Museum Volkenkunde in Leiden zien we een uniek kamerscherm met een afbeelding van de baai van Nagasaki, geschilderd door de Japanse kunstenaar Kawahara Keiga. In opdracht van Von Siebold bracht hij de Japanse natuur en cultuur kleurrijk in beeld. Vanwege de nauwkeurige detaillering in zijn werk wordt hij ook wel ‘fotograaf zonder camera’ genoemd.
Het is heel leuk om van tevoren het kamerscherm van Keiga is in detail te bekijken op de website van het Museum Volkenkunde: https://www.volkenkunde.nl/nl/deshima- experience. Het is een enorm geschilderd kamerscherm, gemaakt ca 1830. Het geeft een uniek beeld van de baai van Nagasaki, Deshima, de Chinese wijk etc. Je kan de details aanklikken en krijgt dan een heel goed beeld van hoe het er in de tijd van Von Siebold uitzag.
Informatie
Kosten: € 69,-
Inclusief: koffie/thee, lunch en rondleiding
Exclusief: toegang tot musea en hortus botanicus (gratis met Museumkaart)
Datum: vrijdag 5 april 2024
Tijd: ca. 10:00 tot 16:30 uur
N.B. Deze dagtocht is inmiddels volgeboekt. U kunt zich nog wel aanmelden. U wordt dan toegevoegd aan de wachtlijst.