Laden Evenementen

Albanië 1913-1914: in de voetsporen van Lodewijk Thomson

Een online tijdreis naar Albanië in de voetsporen van majoor Lodewijk Thomson. Over een gedoemde Nederlandse militaire missie op de Balkan aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog (1913-1914).

Als Albanië op 28 november 1912 zijn onafhankelijkheid uitroept, creëert dat de nodige spanningen op de Balkan. De internationale gemeenschap doet een beroep op Nederland om een contingent officieren te sturen die het nieuwe land moeten helpen stabiliseren. Zij krijgen de leiding over een nieuw te vormen Albanese gendarmerie. Ook wordt er gezocht naar een geschikte en rijke prins die vorst van Albanië wil worden, want zo gaat dat nog in die tijd.

Onder leiding van generaal-majoor Willem de Veer en majoor Lodewijk Thomson gaan de Nederlandse officieren aan de slag. In een obscuur oosters land vol intriges en tegengestelde belangen. Een mysterieus land dat slechts weinigen kennen en begrijpen. Ook zijn er onderlinge spanningen tussen de wat stijve De Veer en het gladde voormalige Tweede Kamerlid Thomson. Niet iedereen zal ongeschonden naar huis terugkeren.

Historicus Edwin Ruis schreef het boek Vechtmissie. Nederlandse militairen in Albanië 1913-1914. Aan de hand van foto’s uit verleden en heden zal hij de aanleiding en het verloop van deze eerste Nederlandse “vredesmissie” uit de doeken doen. Eerder schreef Ruis over de rol van Rotterdam als het grootste spionagecentrum van de Eerste Wereldoorlog. En hij is ook bekend van o.a. de Den Haag Spionagewandeling en andere themawandelingen.

Aanmelden:

Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant