Laden Evenementen

Zeeland en de Slag om de Schelde (1944)

De Slag om de Schelde was een militaire operatie in het noorden van België en het zuidwesten van Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Deze slag was de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers begrepen het belang van de strategische ligging van de Scheldemonding en de toegang tot Antwerpen en de monding van de Westerschelde in Zeeland en wilden dit gebied met man en macht behouden. Ook voor de geallieerden was de overwinning op de Westerscheldemonding van cruciaal belang, voor de bevoorrading van de geallieerde troepen in Antwerpen. Het verloop van de bevrijding aan het Westfront hing af van hetgeen op de Westerschelde gebeurde. Zodoende vond een van de zwaarste slagen tijdens de Tweede Wereldoorlog plaats in Zeeland: de Slag om de Schelde.

Na vijf weken met enkele van de moeilijkste gevechten uit de gehele oorlog, waaronder een aantal amfibische landingen en aanvallen over open terrein, werd de slag gewonnen door de Geallieerden. Drie weken later werd de haven van Antwerpen geopend voor de geallieerde scheepvaart. Deze slag was van essentiële betekenis voor de bevoorrading van de geallieerde legers waarmee de operatie op het front in West-Europa kon worden voortgezet.

Video over de Tank van Westkapelle (afkomstig uit de Canon van Zeeland)

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=BnRhC7idewM[/embedyt]

Programma

Met gids Marc van Alphen organiseren we op 17 juni een dagtocht naar Zeeland, waar we op Walcheren de sporen en de herdenkingsmonumenten van de Slag op de Schelde zullen bekijken.

We starten omstreeks 10.00 uur vanaf station Dordrecht. Per bus reizen we naar Vlissingen. Onderweg vertelt Marc van Alphen over de gebeurtenissen in 1944.

In Vlissingen bezoeken we de oorlogsmonumenten op het landsstrand Uncle Beach. Vanuit Vlissingen rijden we door naar Westkapelle, waar we het Dijk- en Oorlogsmuseum Polderhuis Westkapelle bezoeken.

We bezoeken de oorlogsmonumenten op landingsstrand Red en Green Beach en de vuurtoren van Westkapelle. We rijden door naar Sloedam, waar we eveneens de oorlogsmonumenten bekijken. In Nieuwdorp bezoeken we het Bevrijdingsmuseum.

Daarna rijden we terug naar Dordrecht, waar we omstreeks 17.00 uur weer zullen arriveren.

Bijzonderheden

Datum:  zaterdag 17 juni 2023

Tijd: 10.00-17.00 uur

Vertrekpunt: Station Dordrecht

Prijs: € 89,- (inclusief: gids, koffie/thee, lunch en vervoer per touringcar vanaf station Dordrecht)

 

Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant