Laden Evenementen

Een virtueel bezoek aan de Hanzestad Doesburg. Met de mensen van ‘Het Huis Doesburg’ laten we u, ondanks de tijd waarin we leven, genieten van de bijzondere monumenten in het middeleeuwse Doesburg.

Doesburg was gunstig gelegen op de plek waar de Oude IJssel in de Gelderse IJssel stroomt. Hierdoor groeide ze uit tot een sterke nederzetting. In 1237 ontving Doesburg stadsrechten. In het jaar 1343 breidde de stad nog verder uit, nadat Hertog Reinald II van Gelre en Zutphen hiervoor toestemming had gegeven. Dit was nodig omdat de rivieren afbreuk aan de stad deden. Hierdoor werden de huidige Ooipoortstraat en Meipoortstraat binnen de muren gebracht. Vanaf dat moment had Doesburg 4 stadspoorten: De Veer- of Saltpoort, De Koepoort, De Meipoort en De Ooipoort. Inmiddels was de stad een belangrijk administratief middelpunt geworden van een groot gebied dat tot aan Emmerik reikte. Na Zutphen was Doesburg steeds de 2e stad van de Graafschap en is dit tot in de 19e eeuw gebleven. Ook het lidmaatschap van de Hanze (sinds 1447) bracht de nodige welvaart in Doesburg.

Dit webinar vond plaats op 6 mei 2020. Via onderstaande link kunt u na betaling dit webinar alsnog bekijken. U ontvangt dan een link naar Webinargeek waar het programma te bekijken is.  

Aanmelden:

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant