Laden Evenementen

1824-2024  Groot Amsterdamsch Kanaal-wandeling

Jonge ‘Noorderlingen’ weten vaak niet hoe het water heet waar ze langs ‘fat-biken’. Er moet gezegd worden dat stadsdeel Amsterdam-Noord niet scheutig is met naambordjes bij hun blauw. De aanleg van het kanaal onder leiding van Jan Blanken was een enorme prestatie, waarbij concurrent-collega Goudriaan ook nog komt kijken. Als je je verdiept in de geschiedenis van het kanaal begrijp je onze kanalenkoning Willem I beter. En ook de Amsterdamse kooplieden, die hun inkomsten voor Pampus zagen liggen.

We maken een wandeling langs het 200-jarige Noordhollandsch Kanaal, het water dat Amsterdam Noord in tweeën deelt. Het raakte in onbruik toen Amsterdam zijn Noordzeekanaal kreeg. Het Amsterdamse deel van het Noordhollandsch Kanaal heeft veel veranderingen ondergaan.

Daar zitten steeds mooie verhalen achter, om te beginnen met de watersnoodramp van 1825. Goudriaans plannen voor een kanaal door Marken en afsluiting van de Amsterdamse haven aan de oostzijde stuitte op groot verzet van Amsterdam. Toch ligt er vijftig jaar later een afsluitdijk bij Schellingwoude. De Willem III sluizen openen in 1864, terwijl de concessie voor het Noordzeekanaal van 1861 dateert. Het kanaal heeft afgedaan als snelweg naar Den Helder. Waterstaatkundig gezien is het kanaal van levensbelang, zegt het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

De wandeling begint bij het herbouwde NACO-huisje aan de oostzijde van het Centraal Station. We steken daar over naar Noord met de Valkenwegpont. We wandelen langs het Amsterdamse deel van het Noordhollandsch Kanaal tot in Buiksloot. De wandeling eindigt bij het metrostation Noorderpark, waarvandaan u weer terug kunt reizen naar Amsterdam Centraal.

Historizon verzorgt deze wandeling in samenwerking met Jeannet van der Stelt en Henk Wilkens van het Historisch Centrum Amsterdam-Noord (HCAN).


Informatie:

Datum:           vrijdag 6 september 2024
Tijd:               13.30-16.30 uur
Startpunt:       NACO-huisje, oostzijde Amsterdam Centraal
Prijs:              € 29,- p.p.
Inclusief:        koffie/thee en gidsen

Aanmelden:

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant