Laden Evenementen

Giordano Bruno (1548-1600) was een Italiaanse filosoof, priester, vrijdenker en kosmoloog. Hij begon zijn loopbaan als priester in Rome. Niet alleen sympathiseerde hij met Erasmus (vanwege bezit van werken van Erasmus moest hij Italië ontvluchten), maar later ook met Luther en Calvijn. Hij bezocht onder meer Luthers Wittenberg. Vanwege zijn vrijzinnige opvattingen, onder andere over de Drie-eenheid, maar meer nog over de samenstelling van het heelal, en vanwege zijn pleidooi voor religieuze verdraagzaamheid werd hij in 1600 door de Inquisitie veroordeeld tot de brandstapel.

Op dinsdagavond 5 september organiseren we een webinar over Giordano Bruno. Tijdens dit webinar gaat Peter Bergwerff in gesprek met filosoof Joyce Pijnenburg over het leven en de denkbeelden van Giordano Bruno. Wat waren zijn ideeën en hoe kwam het dat hij botste met de gevestigde orde?

Joyce Pijnenburg omschrijft zichzelf op haar website als “verhalenverteller, meedenker en criticus”. Zij werkt momenteel aan een proefschrift over Giordano Bruno. Peter Bergwerff is journalist en verzorgt reizen voor Historizon.

Van 2 t/m 7 oktober 2023 organiseert Historizon de “Erasmus-reis” door het hart van Europa, waarin drie humanisten centraal staan: Desiderius Erasmus, Paus Adrianus VI en Giordano Bruno. Van die drie is de laatstgenoemde verreweg de minst bekende bij het grote publiek.

Aanmelden:
Totaal
Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant