Laden Evenementen

Nederlanders in Bengalen

Bengalen stond bij de VOC-ers in de 18e eeuw bekend als een ‘vette weyde’ waar veel geld te verdienen was. Een van hen was Albert Jan Sichterman (1734-1744), commandeur van de hoofdvesting Chinsurah die in zijn woonplaats Groningen een statige woning kon laten bouwen. Hij haalde ook voor het eerst een neushoorn naar Nederland, Clara.
Voor de Engelsen was Calcutta de hoofdvesting waar in 1837 onze prins Hendrik, prins van Oranje, op bezoek ging bij Lord Auckland, de gouverneur-generaal van India. Hij zou een week blijven maar dat werden er drie memorabele maanden.
In 1894 bezocht onze voormalige minister van Koloniën, Baron van Dedem, Calcutta. Hij overlijdt daar onverwacht en zou Nederland nooit meer terugzien.
In 1936 bezoekt ook de Nederlandse architect Willem Dudok (stadhuis Hilversum) Calcutta waar hij een moderne cinema en villa ontwerpt. Bestaan die nog?

Bauke van der Pol is cultureel-antropoloog (Vrije Universiteit, Amsterdam) met als specialisatie India. HOVO-docent Universiteit van Groningen. India bezoek ik al vanaf 1974, als begeleider van reizen en als onderzoeker naar het Nederlands erfgoed. Verschillende publicaties zijn er verschenen evenals een aantal boeken: De VOC in India (ook in het Engels), Holland aan de Ganges, Mallabaarse Brieven en The Dutch in Fort Cochin (Engels).

 

Aanmelden:








Totaal



Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant