Laden Evenementen

Nederlanders in Malabar

In veel opzichten een andere VOC-vestiging is Fort Cochin aan de Malabarkust (nu Kerala). In 1663 veroverde de VOC deze ‘bruid waarom wij dansten’ op de Portugezen.
De Friese predikant Jacobus Canter Visscher was jarenlang predikant van de Hervormde kerk in Fort Cochin. Hij stelde zijn ervaringen te boek onder de titel Mallabaarse Brieven. Tot verrassing van hem en de Nederlanders bleek daar al eeuwenlang een joodse gemeenschap te wonen. Een van hen was een belangrijke bemiddelaar voor de Nederlanders op de Peperkust. Het fort in Cochin is het best bewaard gebleven Nederlandse erfgoed in India en daarom was het niet toevallig dat koning Willem Alexander en Maxima er in 2019 een bezoek brachten aan deze plaats.

Bauke van der Pol is cultureel-antropoloog (Vrije Universiteit, Amsterdam) met als specialisatie India. HOVO-docent Universiteit van Groningen. India bezoek ik al vanaf 1974, als begeleider van reizen en als onderzoeker naar het Nederlands erfgoed. Verschillende publicaties zijn er verschenen evenals een aantal boeken: De VOC in India (ook in het Engels), Holland aan de Ganges, Mallabaarse Brieven en The Dutch in Fort Cochin (Engels).

 

Aanmelden:
Totaal
Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant