Innovatie tijdens de Eerste Wereldoorlog 1914-1918
Innovatie is een door de mens geïnitieerde en gerichte doelbewuste verandering., een sprongsgewijze verandering van het ‘oude’ naar het ‘nieuwe’. Competitie is een belangrijke drijver van innovatie omdat de aandrang een tegenpartij de loef af te steken snelle toepassing van nieuwe ideeën stimuleert. Oorlog is in dit licht waarschijnlijk de ultieme competitie en elke leidt tot een golf van innovaties. In deze presentatie wordt gekeken naar vernieuwingen die tijden de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) ontstaan zijn of waarvan de ontwikkeling in een stroomversnelling kwam. Niet alleen de militaire innovaties zoals de ontwikkeling van het vliegtuig en de tank komen aan de orde, maar er is ook ruime aandacht voor medische innovaties en vernieuwingen op andere terreinen.
Spreker
Rian van Meeteren (1948) is opgeleid als (bio)chemicus en heeft na zijn promotie aan de Universiteit van Leiden en een postdoc celbiologie in Utrecht ongeveer 30 jaar in de farmaceutische industrie gewerkt. In 2001 rondde hij een postdoctorale opleiding farmaceutische geneeskunde af.
Sinds 2004 studeerde hij geschiedenis, resulterend in een BA aan de Universiteit Leiden (2008) en een MA militaire geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (2012). Zijn bijzondere aandachtsgebied is het Oostenrijks-Hongaarse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij is coördinator van het Kenniscentrum Eerste Wereldoorlog van Huis Doorn en was tot 2019 lid van de Raad van Advies van Eerstewereldoorlog.nu en Huis Doorn Van 2004 tot 2016 was hij voorzitter van de Western Front Association Nederland. Hij geeft lezingen en publiceert sinds 2008 met enige regelmaat in de Kroniek 1914-1918.
Aanmelden: