Laden Evenementen

Tragedie van Schotland

Op Nederlandse winkels zie je wel eens aangeplakt CLEARANCES, in de Highlands is dit een zeer beladen begrip en terecht!

In 1745 kwam de 25-jarige charismatische, eigengereide Prince Charles Edward Stuart, beter bekend als Bonnie Prince Charlie, kleinzoon van de door Stadhouder Willem III in 1689 verdreven schoonvader James VII & II, naar Schotland.  Met als gevolg een dramatisch mislukte opstand, met als dieptepunt Battlefield Culloden, nu een groot Nationaal Stilte gebied.

Uit Vlaanderen,  verwikkeld in gevechten  vanwege de Oostenrijkse Successieoorlog, werd een gedeelte van het professionele Britse leger overgebracht naar Schotland, de Battle of Culloden duurde slechts ca 30 minuten….
De opperbevelhebber van het Britse leger (ook een 25-jarige), zoon van de Britse Koning George II, kreeg al snel de bijnaam The Butcher. De Britse regering nam ook drastische maatregelen….

In dezelfde tijd kwam een economische omwenteling op gang, het houden van schapen werd winstgevender dan pachters. De Highlands raakte, soms met geweld, ontvolkt, de geschiedenis ingegaan als The Clearances, buiten Schotland wonen nu meer Schotten dan in Schotland.

In 2000 verklaarde het net nieuw gevormde Schotse parlement: “Expresses its deepest regret for the occurrence of the Highland Clearances, welcome to the descendants of the cleared people who reside outwith our shores”.

Een online lezing van Aad Engelfriet over Schotse geschiedenis.

Aanmelden
Totaal
Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant