Laden Evenementen

“De laatste maanden is Taiwan weer volop in het nieuws. Het land doet het uitzonderlijk goed in de strijd tegen Corona, maar is geen lid van de WHO, omdat het door de meeste andere landen en internationale organisaties niet wordt erkend. Hiermee is wat vroeger wel de “Taiwan-kwestie” werd genoemd weer enigszins terug in de schijnwerpers.
Wat maar weinig mensen weten is dat de merkwaardige positie van Taiwan in de internationale gemeenschap zijn wortels heeft in de 17de eeuw, toen de VOC enkele posten op het eiland had. Tot op de huidige dag zijn er stille getuigen van deze geschiedenis op het eiland. Tristan Mostert neemt u, aan de hand van historisch beeldmateriaal en recente foto’s, mee door deze geschiedenis, en legt uit wat de huidige positie van Taiwan te maken heeft met vervaarlijke koppensnellers, grote piratensyndicaten, Chinese krijgsheren, en de grootste militaire nederlaag uit de geschiedenis van de VOC.”

Dit webinar is uitgezonden op donderdag 4 juni 2020 en is via onderstaand formulier terug te kijken. 

Leestips:

– Tonio Andrade, De Val van Formosa: hoe een Chinese krijgsheer de VOC versloeg (2015)
– ——————– How Taiwan became Chinese: Dutch, Spanish, and Han Colonization in the Seventeenth Century (2005, online beschikbaar op: http://www.gutenberg-e.org/andrade/)
– Tristan Mostert en Jan van Campen, Zijden Draad: China en Nederland sinds 1600 (2015).

Aanmelden:

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant