Laden Evenementen

LEZING OVER WILLEMIEN VAN GOGH OP 7 JANUARI.
Door Els Knoope, auteur van het boek: ‘Vincent was onze broer’.

Willemien is de jongste zus van Vincent van Gogh en zij is tevens zijn lievelingszusje waar hij het meeste mee correspondeert.
Willemien heeft een boeiend, maar ook een zeer treurig leven gehad.
De vrouwenemancipatie begon aan het eind van de 19e eeuw voorzichtig vorm te krijgen. Vrouwen wilden kiesrecht, gelijke beloningen, recht op hoger onderwijs. In vele beroepen waren vrouwen uitgesloten. In 1898 werd Wilhelmina Koningin van Nederland. Als een vrouw Koningin kon worden waarom dan geen notaris, advocaat, rechter, minister? Dankzij vrouwen als Willemien van Gogh werd een begin gemaakt met de emancipatie van de vrouw.
In de tweede helft van de 19e eeuw ontstonden ziekenhuizen, daar liepen ongeschoolde mannen en vrouwen rond die niets wisten van hygiëne of van verpleging. De verpleegstersopleiding begon in deze tijd vorm te krijgen. Line Kruysse de vriendin van Willemien speelde daar een zeer belangrijke rol in. Willemien begon ook aan de opleiding voor verpleegster. Ook in de geestelijke gezondheidszorg werden veranderingen zichtbaar. In 1886 werd het Christelijk Gesticht voor Krankzinnigen en Zenuwlijders Veldwijk geopend in Ermelo. Ook daar verbleef Willemien, maar niet als verpleegster!

Aanmelden:
Totaal
Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant