Laden Evenementen

Na het succes van de Summerschool serie over Ramses II organiseert Historizon in januari 2024 de online ‘Winterschool’, opnieuw in samenwerking met egyptoloog Huub Pragt. De lezingenreeks staat in het teken van ‘Napoleon in Egypte’ en gaat op donderdag 4 januari 2024 van start.

De cursus bestaat uit vier lessen van een uur die zijn verspreid over twee opeenvolgende dagen. Bij iedere lesdag start de eerste les om 14.00 uur. Na een pauze van ongeveer tien minuten start om 15.10 uur de tweede les. Deelnemers kunnen deze online cursus rechtstreeks op hun computer of tablet volgen.

Beschrijving

De expeditie van Napoleon naar Egypte (1798-1801) was een invasie van Egypte en Palestina door revolutionaire Franse troepen onder bevel van generaal Napoleon Bonaparte, de latere keizer Napoleon I. De expeditie was geen succes. De Britse admiraal Nelson vernietigde reeds in augustus 1798 de Franse vloot tijdens de Slag bij de Nijl, waardoor de Franse troepen op het Egyptische grondgebied werden afgesneden. In 1799 vluchtte Napoleon terug naar Parijs om daar de macht in Frankrijk te grijpen. De expeditie duurde tot 1801, toen de laatste Fransen zich overgaven.

Hoewel de expeditie weinig militair nut had, had zij wel grote betekenis voor de kennis over het oude Egypte. Napoleon nam een aantal wetenschappers en kunstenaars mee die de piramides en andere overblijfselen van het Oude Egypte in kaart brachten. Ook werd de Steen van Rosetta tijdens de expeditie ontdekt, waarmee in 1822 de hiërogliefen ontcijferd konden worden.

In Europa leidde de expeditie tot een enorme gekte, de egyptomanie, voor alles dat met het oude Egypte te maken had. Woningen werden ingericht met meubels en motiefjes in Egyptische stijl, en ook de kleding werd geïnspireerd door Egypte.

Egyptoloog Huub Pragt neemt ons in vier online lezingen mee naar de expeditie van Napoleon en de betekenis van deze expeditie voor Egypte en West-Europa. Er zullen veel afbeeldingen voorbij komen van voorwerpen die te maken hebben met deze veldtocht van Napoleon.

Extra informatie

Data: Donderdag 4 en vrijdag 5 januari 2024
Lestijden:  14.00 – 15.00 uur en 15.10 – 16.10 uur.
Aantal deelnemers: Het minimumaantal deelnemers bedraagt twaalf personen. Het maximumaantal deelnemers bedraagt negentig personen.
Cursusmateriaal: De cursussyllabus ‘Napoleon in Egypte’ wordt een week voor aanvang van de cursus als een pdf-bestand per e-mail toegezonden. Na afloop van iedere lesdag worden per e-mail de hand-outs van de PowerPointpresentaties toegezonden in de vorm van een pdf.
WebinarGeek: Voorafgaand aan de cursus krijgen alle deelnemers een e-mailbericht toegezonden via Historizon. Daarin staat een link naar de website van WebinarGeek.com. Om deel te kunnen nemen aan de onlinelessen dient u niets te downloaden of op uw PC te installeren.
Video-opname: Na iedere lesdag krijgen alle deelnemers een e-mailbericht toegezonden met daarin een link naar de video-opname.

Kosten en aanmelden

Deze cursus van 4 lezingen kost € 50,-

Dit kunt u volgen via uw computer, tablet of smartphone. U hoeft hiervoor geen programma te downloaden. Via de e-mail ontvangt u een persoonlijke link waarmee u de lezing kunt volgen. Elke lezing wordt ook opgenomen en is na afloop terug te kijken. Dus als u een dag niet kunt is het altijd mogelijk de lezing later terug te kijken.

Aanmelden:
Totaal
Share This Story, Choose Your Platform!

Titel

Ga naar de bovenkant