Laden Evenementen

Lezing over glas in de oudheid met rondleiding in het Rijksmuseum van Oudheden
met archeologe Diana de Wild

In het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden is een rijke hoeveelheid objecten te vinden uit de klassieke oudheid. Zowel uit Nederland als ook uit Zuid-Europa en het Midden-Oosten. In deze Winterschool-serie gaat Diana de Wild in vier cursusdagen in op diverse aspecten van het leven in de oudheid. Gecombineerd met vondsten die te vinden zijn in het RMO in Leiden. De eerste lezing heeft als thema ‘glas in de oudheid’.

Glas
Glasmakers uit de oudheid waren uitzonderlijk bedreven in het maken van de fraaiste vormen en kleuren. Glas is fascinerend vanwege de kwetsbaarheid ervan. De voorwerpen hebben soms ongelooflijk dunne wanden en zijn daarom vederlicht. Bovendien zijn ze vaak gemaakt in zeer levendige vormen en mooie kleuren. Hoe waren mensen zo lang geleden in staat dit te maken? En hoe heeft het glas zo lang intact kunnen blijven? Niet alleen voorwerpen met een hoge esthetische waarde werden van glas gemaakt, maar vaak ook gebruiksvoorwerpen. Die kunnen ons veel zeggen over hoe mensen lang geleden leefden. De glasverzameling van het Rijksmuseum van Oudheden is bijzonder vanwege de omvang, diversiteit en breedte van de collectie. Het museum beheert bijvoorbeeld de rijkste collectie Romeins glas in Nederland.

Winterschool lezingen
De lezingenreeks is onderverdeeld in 4 thema’s:

1. woensdag 31 januari 2024 – Glas in de oudheid
2. woensdag 7 februari 2024 – Textiel in de oudheid
3. woensdag 14 februari 2024 – Muziek in de oudheid
4. woensdag 21 februari 2024 – Schrift in de oudheid

Elke lezing duurt ongeveer 1 uur en vindt plaats in de binnenstad van Leiden. Na een korte pauze wandelen we naar het Rijksmuseum van Oudheden. Hier bekijken we met Diana de Wild de bijbehorende afdeling in het museum en bijzondere objecten die in de lezingen aan de orde zijn geweest. Na de rondleiding kunt u het museum op eigen gelegenheid verder bekijken. Uiteraard is Diana beschikbaar om al uw vragen te beantwoorden.

Inschrijven
Met het onderstaande formulier kunt u zich inschrijven voor de hele reeks of voor een afzonderlijke lezing. U kunt uw keuze in het aanmeldformulier hieronder kenbaar maken.
N.B. Mocht u meerdere losse lezingen willen volgen, dan verzoeken we u om u per lezing even apart aan te melden.

Bijzonderheden

Data: woensdag 31 januari 2024

Tijden: 12.30-17.00 uur

Prijs: € 35,- p.p. (€ 99,- p.p. voor de hele serie van 4 lezingen)

Inbegrepen: lezing, koffie/thee, gids

Niet inbegrepen: toegang tot het Rijksmuseum van Oudheden (gratis met Museumkaart)

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant