Laden Evenementen

Lezing over textiel in de oudheid en rondleiding in het Rijksmuseum van Oudheden
door archeologe Diana de Wild

In het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden is een rijke hoeveelheid objecten te vinden uit de klassieke oudheid. Zowel uit Nederland als ook uit Zuid-Europa en het Midden-Oosten. In deze Winterschool-serie gaat Diana de Wild in vier cursusdagen in op diverse aspecten van het leven in de oudheid. Gecombineerd met vondsten die te vinden zijn in het RMO in Leiden. De tweede lezing heeft als thema ‘textiel in de oudheid’. Elke lezing duurt ongeveer 1 uur en vindt plaats in de binnenstad van Leiden. Na een korte pauze wandelen we naar het Rijksmuseum van Oudheden. Hier bekijken we met Diana de Wild de bijbehorende afdeling in het museum en bijzondere objecten die in de lezingen aan de orde zijn geweest. Na de rondleiding kunt u het museum op eigen gelegenheid verder bekijken. Uiteraard is Diana beschikbaar om al uw vragen te beantwoorden.

Textiel
De productie van geweven stoffen is een al lang bestaande menselijke activiteit. De oudst bekende textielstoffen dateren uit ongeveer 5000 v. Chr. De ontwikkeling van spinnen en weven van katoen is omstreeks 3400 v.Chr. in het Oude Egypte begonnen. Het gebruik van vlasvezels voor de productie van textiel werd in Noord-Europa reeds toegepast tijdens het neolithicum. Ook de zijdecultuur kan bogen op een lange geschiedenis: vanaf 2600 v.Chr. werd in China zijde gesponnen en tot stoffen geweven. Er zijn overigens bronnen die veronderstellen dat de weefkunst al veel ouder is, tot 20.000 v.Chr. hetgeen blijken zou uit de afdrukken van textielweefsel in klei.
Tijdens de oudheid was er geen sprake van industriële vervaardiging van textiel. De productie van garens was vaak een beperking. Het was de taak van de vrouwen om, met behulp van de spinrok, garens te produceren. De werktuigen waren eenvoudig en werden door spierkracht aangedreven. De productie geschiedde op ambachtelijke wijze en in de vorm van huisarbeid.

Winterschool lezingen
De lezingenreeks is onderverdeeld in 4 thema’s:

1. woensdag 31 januari 2024 – Glas in de oudheid
2. woensdag 7 februari 2024 – Textiel in de oudheid
3. woensdag 14 februari 2024 – Muziek in de oudheid
4. woensdag 21 februari 2024 – Schrift in de oudheid

Elke lezing duurt ongeveer 1 uur en vindt plaats in de binnenstad van Leiden. Na een korte pauze wandelen we naar het Rijksmuseum van Oudheden. Hier bekijken we met Diana de Wild de bijbehorende afdeling in het museum en bijzondere objecten die in de lezingen aan de orde zijn geweest. Na de rondleiding kunt u het museum op eigen gelegenheid verder bekijken. Uiteraard is Diana beschikbaar om al uw vragen te beantwoorden.

Inschrijven
Met het onderstaande formulier kunt u zich inschrijven voor de hele reeks of voor een afzonderlijk lezing. U kunt uw keuze in het aanmeldformulier hieronder kenbaar maken.
N.B. Mocht u meerdere losse lezingen willen volgen, dan verzoeken we u om u per lezing even apart aan te melden.

Bijzonderheden

Data: woensdag 7 februari 2024

Tijden: 12.30-17.00 uur

Prijs: € 35,- p.p. (€ 99,- p.p. voor de hele serie van 4 lezingen)

Inbegrepen: lezing, koffie/thee, gids

Niet inbegrepen: toegang tot het Rijksmuseum van Oudheden (gratis met Museumkaart)

Share This Story, Choose Your Platform!

Ga naar de bovenkant