
IJsland
IJsland is ongeveer 20 miljoen jaar geleden ontstaan door vulkanen die actief waren in de Atlantische Oceaan. Pas vanaf 874 na Christus is het eiland bewoond. Volgens de overlevering was dit de Noor Ingólfur Arnarson. Het eiland IJsland is lange tijd onderdeel geweest van het koninkrijk Noorwegen, de Unie van Kalmar, Denemarken-Noorwegen en daarna Denemarken. Sinds 17 juni 1944 is IJsland volledig onafhankelijk.
Enkele toeristische hoogtepunten van IJsland
Reykjavik
Hoofdstad Reykjavik is met ruim 123.000 inwoners de grootste stad van IJsland. Het is tevens de meest westelijke hoofdstad van Europa. En met een ligging net ten zuiden van de poolcirkel is het ook nog eens de meest noordelijke hoofdstad.
De stad heeft twee havens, twee busstations en twee luchthavens. Een station heeft Reykjavik niet, want spoorwegen zijn er niet op IJsland. Toch was er wel ooit een smalspoorlijn voor het vervoer van materialen van en naar de haven. De beide stoomlocomotiefjes zijn als monument bewaard gebleven.
Naast enkele monumentale kerkgebouwen heeft Reykjavik onder meer het Þjóðminjasafnið, het Nationale Museum met vondsten uit de Vikingtijd en het Þjóðmenningarhúsið, een museum met originele IJslandse manuscripten. Ook is er het Nationale Kunstmuseum, met drie vestigingen.
Hringvegur (Ringweg)
De belangrijkste weg op IJsland is de ringweg of Hringvegur. Deze circa 1350 kilometer lange weg met wegnummer 1 loopt rond het hele eiland en verbindt een aantal van de grootste plaatsen met elkaar. De ringweg is voor het grootste gedeelte geasfalteerd, maar enkele delen in het oosten van IJsland zijn onverhard. Binnen de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Op de onverharde wegen is de snelheidsbeperking 80 kilometer per uur.
‘De Gouden Cirkel’: Thingvellir, Geysir en Gullfoss.
Dit is het bekendste uitstapje vanuit Reykjavik en gaat langs drie beroemde bezienswaardigheden: de plek van het eerste parlement van IJsland, een gebied met spuitbronnen en een prachtige waterval. We rijden vanuit Reykjavik eerst naar Thingvellir, dan via Laugarvatn naar Geysir om te eindigen bij de Gullfoss.
Thingvellir
Thingvellir is een van de meest toeristische plekken op IJsland. Hier ligt de kloof, die onderdeel uitmaakt van de Mid-Atlantische Rug, een grotendeels onder water liggende bergrug in de Atlantische Oceaan. Dat maakt het een bijzonder geologische gebied, waar prachtige lavaformaties en diepe kloven te zien zijn.
Thingvellir is ook in historisch opzicht van groot belang: op deze plaats kwam in 930 n.Chr. het eerste parlement van de wereld samen: de Althing.
Geysir en Strokkur
Ongeveer 100 kilometer ten noordoosten van Reykjavik ligt Haukadalur, waar de naamgever van alle geisers ligt: de grote Geysir. Het woord Geysir is afgeleid van het IJslandse werkwoord að gjósa, dat zoiets als spuiten of (op)borrelen betekent. De Geysir is nu een wat bolvormige, uit geyseriet bestaande ronde plaat met een diameter van ongeveer 14 meter. In het midden bevindt zich een met heet water gevuld gat van ongeveer 3 meter breed en 23 meter diep. Daarna maakt de tunnel in de diepte een bocht en is de verdere ondergrondse waterloop onbekend.
Een paar meter van de Geysir bevindt zich een andere geiser, de Strokkur ofwel de ‘karnton’.De geiser dankt deze naam aan het feit dat het wateroppervlak tussen twee erupties door nogal op en neer kan bewegen, net als de melk in een karnton.
In de onmiddellijke omgeving van de beide geisers liggen meerdere heetwaterbronnen. Als gevolg van de aanwezige mineralen kleurt het water van deze bronnen blauw. Enkele van deze warmwaterbronnen waren vroeger ook actief als geiser.
Gullfoss
Tien kilometer van Haukadalur ligt de beroemdste waterval van IJsland: de Gullfoss in de Hvitá (Witte rivier). Het water valt in twee delen 32 meter naar beneden in een grote kloof. Heel bijzonder is de regenboog die ontstaat als het opspattende water door de zon wordt beschenen.
Hoewel de waterval vandaag de dag als één van de grootste toeristische attracties van IJsland geldt, had het aan het begin van de 20e eeuw weinig gescheeld of de waterval was verdwenen. Buitenlandse investeerders wilden de Hvitá indammen om er een waterkrachtcentrale te bouwen ten behoeve van de stroomwinning.
Historizonreis 2022
Natuurlijk is het moeilijk om de imponerende schoonheid van IJsland in een paar foto’s te vangen. Hieronder een kleine impressie van de indrukwekkende reis die Historizon in 2022 maakte naar IJsland (foto’s van reisbegeleidster Bea van der Ende).
Reis met Diana de Wild naar IJsland over de tijd van de Vikingen
7 t/m 14 juni 2023
Hebt u zin gekregen om zelf naar IJsland af te reizen om alles met eigen ogen te gaan bekijken? Dat kan! Ook dit jaar biedt Historizon een reis naar IJsland, van 7 t/m 14 juni, onder leiding van gids Diana de Wild.
Bekijk alle details over deze reis hier.
Meer weten over IJsland?
Beknopte boekenlijst IJsland
- Capitool Reisgidsen Top 10 – IJsland / David Leffman. – Amsterdam: Unieboek-Het Spectrum, 2022. – ISBN 9789000385119
- Dit is IJsland / Nina Björk Jónsdóttir en Edda Magnus. – Amsterdam: Uitgeverij Terra, 2021. – ISBN 9789089898753
- Geschiedenis van IJslandLand van ijs en vuur : land van ijs en vuur / Ron Verhoef. – eigen beheer, 2020. – ISBN 9789464064438
- IJsland : Kleine atlas voor hedonisten / Bertrand Jouanne. – Rotterdam: Mo’Media, 2022. – ISBN 9789493273429
- IJsland reisgids magazine 2023 / Godfried van Loo en Marlou Jacobs. – Uitgeverij Reisreport, 2023. – ISBN 9789083241203
Enkele nuttige websites over IJsland
- Visit Iceland (officiële website van de toeristische dienst) https://www.visiticeland.com/
- Verkeersbureau IJsland https://verkeersbureaus.info/europa/ijsland/
- Reykjavik (officiële toeristische dienst) https://www.reykjaviktouristinfo.is/