29 maart 2022

We kregen het bericht van het overlijden van Hans Andriessen.

Voor ons als Historizon een man van het eerste uur.

In ons Historizon geboortejaar 2006 las ik een interview met Hans. Was meteen gegrepen over hoe hij de Eerste Wereldoorlog uitlegde. Nadat ik, wat aarzelend, schriftelijk contact met hem had gelegd, belde hij ons snel daarna op. (Ik weet nog waar ik was, op de omwalling van Den Briel, zoveel indruk maakte het op mij.)

Kort daarna werden we allerhartelijkst door Hans en Ellen ontvangen in Akersloot. Het begin van een langdurige samenwerking. De eerste reis die we als Historizon maakten was er één onder leiding van Hans naar Ieper en omgeving. Daarna heeft Hans nog vele lezingen, dagtochten (Doorn) en reizen voor ons verzorgd. Telkens weer nieuw en inspirerend, nooit uit routine. Hij heeft ons wegwijs gemaakt in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog en ons met veel deskundigen en musea in contact gebracht.

Van dichtbij volgden we ook zijn proces tegen Keizer Wilhelm II. Steeds tot het uiterste gemotiveerd om de echte waarheid op papier te krijgen. Samen met Hans mochten we ook veel voor de SSEW doen. Onder andere een tijdlang de reizen voor de stichting. En de contacten met de SSEW zijn gebleven. In Coronatijd en daarna mogen we on-line lezingen verzorgen.

Een lege plaats voor ons maar zeker en ingrijpender voor Ellen, kinderen en kleinkinderen die we veel sterkte wensen bij het verwerken van dit verlies.

Piet Segers
Historizon