Vrijdag 10 februari 2023

Opening tentoonstelling ‘Op de Kaart’

Deze week opent in het Nationaal Archief de tentoonstelling ‘Op de kaart’. De mogelijkheid om een paar prachtige exemplaren van kaarten te bekijken uit het omvangrijke archief van ruim 300.000 kaarten en tekeningen die het Nationaal Archief beheert.

Een atlas met de beschrijving van het Goudland Monomotapa dat toch ergens in het zuiden van Afrika zou moeten liggen maar nog niet gevonden was.

Ook de 4,5 meter lange kaart van de Zuid-Hollandse duinen uit 1828 is een blikvanger. In totaal bestrijkt de 18 meter kaart de complete kust van Nederland en België. Aanleiding om de kaart te maken was een idee om de Nederlandse kuststrook op grote schaal te beplanten met zeedennen, zoals dat in Frankrijk al gebruikelijk was. Het plan is nooit uitgevoerd maar naar de kaart kun je blijven kijken.

De tentoonstelling Op de kaart – Kijk met kaarten naar de wereld van toen en nu  is in het Nationaal Archief te zien vanaf 10 februari tot en met 22 oktober 2023, van dinsdag tot en met zondag. En met Museumkaart gratis te bezoeken dus zeker de moeite waard om eens binnen te lopen.

https://www.nationaalarchief.nl/beleven/tentoonstelling/op-de-kaart

Digitale collectie

Verder verdiepen in cartografie kan door te grasduinen in het uitgebreide digitale archief dat het Nationaal Archief heeft.

https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/kaarten-en-tekeningen

Online cursus

Of volg een cursus kaartgebruik door de eeuwen heen met de mooiste kaarten uit de Nederlandse geschiedenis door Ron Guleij. Leidraad hierbij is het boek dat hij samenstelde: Het Grote Kaartenboek | Vijf eeuwen cartografie.

https://historizon.nl/event/vijf-eeuwen-cartografie/