35 jaar OSG!

35 jaar OSG!

Duration : 1 Day
Max People :   1000
Start Location :  LRC (Leidsche Rijn College), Maartvlinder 1, Utrecht
Total Seats : 1000/1000

Overview

In 1963 richtte oud-wethouder Hendrik van der Vlist de naar hem genoemde openbare schoolgemeenschap op, kortweg: de OSG.  Veel leerlingen hebben  nog het prachtige schoolgebouw aan de Amerikalaan meegemaakt, met de  “kuil” waarin schoolfeesten, congressen en optredens van  o.a. Neerlands Hoop, Proloog en Gruppo Sportivo plaatsvonden. Op zijn hoogtepunt had de OSG meer dan  1.700 leerlingen , maar na 1985 trad de neergang in. In 1990 verhuisde de school naar het Zwarte Woud in Lunetten, eerst onder de naam Prisma en later Triatlon College. In 2000 verlieten de laatste leerlingen  de school…

Date Expired !

Schemadetails

Dag 1, via Zevenbergen naar Brussel

De reis begint in Gouda waar we verzamelen en voordat we naar de Zuidelijke Nederlanden afreizen een kort bezoek brengen aan de Sint Janskerk waar een van de glazen geschonken is door Margaretha na het sneuvelen van haar man Jan de Ligne bij Heidelberg in 1568. De volgende stop is de heerlijkheid Zevenberg dat in de 16de eeuw bezit van de Arenbergen was. In de monumentale St. Catharinakerk vinden we nog steeds het praalgraf voor Jan van Ligne. Na Zevenbergen rijden wij door naar Brussel waar we na aankomst een stadswandeling maken langs enkele markante punten die verbonden zijn aan de geschiedenis van het Huis Arenberg en het begin van de Tachtigjarige Oorlog, zoals het het Egmontpaleis op de Kleine Zavel.

Dag 2, Edingen

Centraal op deze dag staat een bezoek aan het stadje Edingen (Enghien) in Henegouwen dat tot op de dag van vandaag nauw met het Huis Arenberg is verbonden. In 1604 verkocht koning Hendrik IV van Frankrijk de heerlijkheid Edingen aan Karel graaf van Arenberg en zijn echtgenote Anna hertogin van Croy-Chimay. De familie heeft sindsdien een groot stempel op Edingen gedrukt; het oude kasteel (in de Franse tijd verwoest) werd verfraaid, maar vooral het park werd beroemd en gold in de 17e eeuw als voorbeeld voor de tuinen van Versailles. Delen van het park zijn sinds 1998 gereconstrueerd, waarbij het originele Paviljoen der Zeven Sterren (Tempel van Hercules, 1656) als centraal belvedère fungeert. In de stad lieten de Arenbergen een klooster voor de orde der Capucijnen bouwen met een familiegrafkelder in de kloosterkerk. Direct aanpalend vinden we het archief van het Huis Arenberg, tevens de zetel van de Arenberg Stichting. Daar zullen we worden ontvangen en krijgen we een indruk van het zeer rijke archief van de familie met tal van bijzondere familiestukken. Tevens bezoeken we de prachtige Sint-Niklaaskerk in het centrum van Edingen, waar fraaie interieurstukken herinneren aan de plaatselijke aanwezigheid van de Arenbergen.

Dag 3, Leuven

Op de derde dag van de Arenbergreis vertrekken we richting Leuven, waar we in de voorstad Heverlee het grote kasteel van Arenberg zullen bezoeken. Het kasteel kwam in 1612 via vererving de familie en werd aan het einde van de 16e eeuw door de toenmalige hertog van Croy gebouwd in Vlaams-traditionele stijl. Als gevolg van de Eerste Wereldoorlog raakte de familie – vanwege de dubbele Duitse nationaliteit – in 1919 al hun bezittingen in België kwijt en werd kasteel Heverlee via de staat door de universiteit van Leuven overgenomen. In het kasteel bevindt zich onder andere een serie portretten van de Arenbergen, waaronder Jan van Ligne en zijn vrouw Margaretha van der Marck. De middag zal voor een deel worden besteed in de binnenstad van Leuven met het beroemde stadhuis als onbetwiste blikvanger.

Wat is inbegrepen

  • Concert Ticket

Locatiekaart

Wat maakt deze reis bijzonder?

  • Bijzondere reis over Huis Arenberg
  • Op pad met historicus Jochem Abbes
  • Uniek programma alleen bij Historizon
Ga naar de bovenkant