Reis met Klaas Kornaat naar het Engeland van Winston Churchill

4

Reis met Klaas Kornaat naar het Engeland van Winston Churchill

Duur :  6 Days
The Price :   1.495,00
Max. mensen:   25
Startlocatie:  Utrecht P&R Westraven
Total Seats :  28/30
View More

Date Expired !

Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
(Winston Churchill)

De reis door Zuid-Engeland is bedoeld om de plaatsen te bezoeken die een rol hebben gespeeld in het leven van Winston Churchill (1874-1965), staatsman en leider van het Verenigd Koninkrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn reputatie is groot, niet alleen in Engeland, en hij geldt zonder twijfel als een van de belangrijkste persoonlijkheden van de twintigste eeuw. We bekijken zijn leven en werken in een wat breder verband, waarbij hij staat als ultiem symbool van de macht en ambities van het Britse wereldrijk. Want niet toevallig omspant zijn leven de jaren van Queen Victoria, toen de zon spreekwoordelijk nooit onderging in het British Empire en de politiek in Londen wereldwijde consequenties had. Zijn staatsbegrafenis daarentegen was een somber spektakel in een land dat economisch was vastgelopen terwijl wereldschokkende beslissingen al lang niet meer in Londen werden genomen. Wat was er in de tussentijd gebeurd?

Plaatsen die je zult zien:

hoofdkwartier tijdens WOII en biografisch overzicht leven Churchill

1Churchill War Rooms

Schemadetails

Dinsdag 23 mei

Om 9.00 uur vertrekken we vanaf Utrecht P & R Westraven naar Potsdam. We onderbreken deze lange busreis voor een lunch aan de Wezer en bezoeken in Helmstedt het Zonengrenz-Museum. Aan het eind van de middag hopen we bij ons hotel in Potsdam te arriveren. Na het avondeten bekijken we de film ‘Bridge of Spies’ uit 2015.

Woensdag 24 mei

We beginnen deze dag bij de Glienicker Brücke, ‘de spionnenbrug’. Vandaag de dag is er nog steeds een soort van grens zichtbaar op de brug. Van daaruit wandelen we langs de rivier de Havel, die Potsdam van Berlijn scheidt, naar Schloss Cecilienhof, bekend vanwege de Conferentie van Potsdam, die daar in 1945 plaatsvond en waar de geallieerden onderhandelden over de verdeling van het verslagen Derde Rijk. Na een kopje koffie of thee bezoeken we het slot met een audiotour. Daarna stappen we in de bus voor een lunch in de Russische kolonie Alexandrowka, gebouwd in de jaren 1826/1827 in opdracht van de Pruisische koning Friedrich Wilhelm III. Uiteraard maken we een wandeling door de kolonie en nemen een kijkje in het museum.

Donderdag 25 mei

In de ochtend gaan we Potsdam verder verkennen. Vanuit ons hotel maken we een stadswandeling naar de Alte Markt met het Altes Rathaus, de St. Nikolaikirche en het Potsdamer Stadtschloss. Natuurlijk bezoeken we ook het ‘Holländisches Viertel’, een stratenblok met typisch Hollandse woningen, gebouwd naar een ontwerp van Jan Bouman in de eerste helft van de 18e eeuw. Vanaf daar wandelen we door de gezellige Brandenburger Straβe naar het Brandenburger Tor, dat zelfs een beetje ouder is dan de gelijknamige Berlijnse poort. Na de lunch bezoeken we Das Minsk, het voormalige terrassenrestaurant uit de DDR-tijd, maar nu een huis waar kunstwerken uit de DDR te zien zijn. ’s Avonds bekijken we de film ‘Wannseekonferenz’ uit 2022 als voorbereiding op de volgende dag.

Vrijdag 26 mei

Vandaag nemen we een kijkje buiten Potsdam. We rijden met de bus naar ‘Alexanderhaus’, het huis aan het meer, gelegen aan de Glienicker See, grens tussen Berlijn en Potsdam. Onze volgende bestemming ligt enkele kilometers verderop in Berlijn: Militärhistorisches Museum der Bundeswehr – Flugplatz Berlin-Gatow. Van hieruit gaan we naar de Teufelsberg, een heuvel in het vlakke landschap van Berlijn, ontstaan omdat de naar schatting 12.000.000 m3 puin die na de oorlog van Berlijn restte hier werd neergestort. Als laatste staat vandaag een bezoek aan het Haus der Wannsee-Konferenz op ons programma. In dit huis, Villa Marlier, spraken 15 hoge naziambtenaren op 20 januari 1942 over een ‘definitieve oplossing’ voor het ‘Jodenvraagstuk’. We keren weer terug naar ons hotel in Potsdam.

Zaterdag 27 mei

Ons verblijf in Potsdam is weer ten einde. Op weg naar het westen maken we een tussenstop bij Grenzdenkmal Hötensleben, waar een Zeitzeuge ons zal rondleiden. Na de lunch rijden we terug naar Utrecht, waar we tegen de avond hopen te arriveren.

Wat is inbegrepen

  • Welcome Drinks
  • Additional Services
  • Breakfast
  • Lunch

Niet inbegrepen:

Locatiekaart

Wat maakt deze reis bijzonder?

  • Verblijf in Potsdam in hotel in het centrum
  • Unieke bezoeken en gesprekken onder leiding van gids Anja Fricke
  • Ontspannen op reis in goed gezelschap

Got a Question?

Reviews

Titel

Ga naar de bovenkant