Een reis naar Normandië over de plekken van de strijd in 1944 als Utah Beach en Point du Hoc

Omaha, Juno en Utah Beach, codenamen die zijn blijven hangen in het Europese geheugen. Op 6 juni 1944 vond een ongekend grote militaire operatie plaats. Amerikaanse, Britse en Canadese troepen landden op de Franse stranden als opmaat voor de bevrijding van Europa.

De tientallen monumenten, musea, bunkers en het achtergelaten wapentuig vertellen het verhaal van de invasie.

Dag 1, ‘The Longest Day’

We reizen van Nederland naar Normandië. Een stevige rit. Onderweg zal met een lezing een inleiding gegeven worden op de gebeurtenissen. In de loop van de dag arriveren we bij Bayeux waar we deze reis overnachten.

Dag 2, Utah Beach

Het verhaal in Normandië beginnen we bij de Amerikanen op Utah Beach. We bezoeken het museum bij de opgang naar het strand waar het verhaal van Utah Beach wordt verteld en de Amerikaanse 4e infanteriedivisie die hier aan land kwam.

Ook komen we deze dag verhalen tegen van de 82e en 101e Luchtlandingsdivisies die achter de linies landden om de aanvoerlijnen te doorsnijden. Het bekendste verhaal komen we tegen in Sainte-Mère-Église waar een parachutist aan de kerktoren bleef hangen.

Dag 3, Point du Hoc

De dag begint op Point du Hoc. Een strategisch punt, op een in zee stekende rots, die koste wat het kost veroverd moest worden. Na zware bombardementen vanuit de lucht en vanaf het slagschip USS Texas was het plateau veranderd in een maanlandschap. Rangers klommen in alle vroegte tegen de steile rotswanden omhoog en konden dit punt veroveren.

We trekken verder naar Omaha Beach, bezoeken het strand en het beroemde Overlord Museum. Ook bezoeken we deze dag de grote Amerikaanse begraafplaats waarvandaan u uitkijkt over de stranden.

Dag 4, Arromanches

Deze dag wenden we de blik naar de oostkant van het landingsgebied waar we de Britten en de Canadezen tegenkomen op de stranden Gold Beach, Juno Beach en Sword Beach. We bezoeken het museum in Arromanches en volgen dan de stranden tot aan Ouistreham. Hier mondt het Kanaal van Caen uit in de zee en dat markeert de oostelijke grens van het landingsgebied.

Verderop, nabij Bénouville vinden we de Pegasusbrug over dit kanaal. De brug die op de ochtend van de zesde juni door mannen van de 6e Britse luchtlandingsdivisie werd veroverd. Tegenwoordig is er een museum over de gevechten bij deze brug.

Dag 5, Canadezen

We volgen de linkerflank van de opmars waar Canadese troepen oprukten naar Antwerpen. In oktober 1944 mondde dat uit in de Slag om de Schelde om de haven van Antwerpen vrij te maken. We bezoeken hiervoor het Bevrijdingsmuseum Zeeland bij Nieuwdorp op Walcheren.

Reisinformatie
Data: 21 t/m 25 juli 2020
20 t/m 24 oktober 2020
(geef bij uw aanmelding de datum van uw voorkeur op)
Prijs: 2-pers.kamer € 995,- p.p.
1-pers.kamer € 1.095,- p.p.
Inclusief: Bij elke reis zijn vervoer, hotels, maaltijden, koffie/thee, toegangen, informatiepakket en gidsen inbegrepen.
Exclusief: Reis- en/of annuleringsverzekeringen,souvenirs en drankjes buiten het programma

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.