U bent op deze pagina omdat u waarschijnlijk lid bent van het KNHG (
Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap). En dat is goed nieuws! Deze serie van zes lezingen over Romeins Erfgoed kunt u dan bijwonen voor € 65,- i.p.v. € 75,-. Of een losse lezing voor € 11,- i.p.v. € 12,50. 

Is bovenstaande niet voor u van toepassing? Dan vindt u de algemene pagina van deze serie hier >>>

Deze serie is inmiddels begonnen. U kunt zich nog steeds inschrijven. Dan ontvangt u zo snel mogelijk, maar in ieder geval op de eerstvolgende werkdag, een link om eerdere aflevering(en) terug te kijken. 

Archeologisch onderzoek van de laatste jaren en nieuwe beschikbare onderzoekstechnieken geven een schat aan nieuwe informatie over Romeins erfgoed in Nederland. Tijd om deze nieuwe ontdekkingen onder de aandacht te brengen.

In de maanden februari en maart organiseren we een serie over Romeins erfgoed in Nederland. Een zestal levendige lezingen door vooraanstaande deskundigen, ondersteund met artefacten uit musea en actuele resultaten van archeologisch onderzoek. De uitzendingen duren maximaal anderhalf uur. Tijdens de uitzending is het mogelijk om vragen te stellen.

Basis opzet:

 • Steeds een lokale uitwerking van het thema op locatie, zo mogelijk in samenwerking met een museum.
 • De highlights van Romeins Nederland met verrassende en verdiepende invalshoeken.
 • Uitzendingen op donderdagen om 15:00 uur en duurt steeds maximaal 1,5 uur
 • Alle uitzending zijn ook weer terug en/of later te kijken.

Hieronder vindt u het complete programma:
Ga direct naar het aanmeldformulier >>

  1. Donderdag 18 februari om 15.00 uur
   De Limesweg in de Rijndelta: nieuw licht op het grootste Romeinse bouwwerk in Nederland.
   De rode draad is de enorme hoeveelheid en diversiteit van de informatiebronnen die opgeslagen liggen in de fysieke resten van de limesweg in met name centraal en west-Nederland. De focus ligt op de kenniswinst van de laatste 20 jaar. Het gaat dan over zulke uiteenlopende aspecten als tracékeuze, aanvangsdatering, verschillende wegprofielen en constructiewijzen, gebruikte verhardingsmaterialen, bouwcampagnes, logistiek, waterbeheer en het eind van de limesweg.
   Belangrijke locatie: Het Castellum Hoge Woerd in De Meern

   Spreker:
   Dhr. Erik Graafstal, Gemeentelijk archeoloog / Coördinator Museum Hoge Woerd


  2. Donderdag 25 februari om 15.00 uur
   De scheepvaart en handel in de Romeinse tijd.
   Het belang van de Rijn en scheepvaart in de Romeinse tijd met een bijdrage over riviertransportschepen van het type `Zwammerdam’: over hun ontdekking, het onderzoek en hun belang voor het grootschalige transport langs de Noordgrens van het Romeinse rijk tussen Germania en Gallia enerzijds en de Noordzee en Britannia anderzijds. Veel aandacht voor de limes, de Romeinse kust en ook de godin Nehalennia zal niet ontbreken.
   Belangrijke locatie: Romeins Restauratiewerf in Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn en Limesbezoekerscentrum NIGRVM PVLLVM in Zwammerdam.
   Spreker: Tom Hazenberg, 1Arch / Hazenberg Archeologie.


  3. Donderdag 4 maart om 15.00 uur
   Lokale geschiedenis
   Het belang van de aanwezige bevolking in Nederland ten tijde van de Romeinen in Nederland, met name de Friezen. Aan de hand van archeologische vondsten wordt gereconstrueerd waarom de Romeinen hun opmars in deze streken moesten beëindigen.
   Belangrijke locatie: Het Huis van Hilde in Castricum
   Sprekers: Mw. Drs. H.A.P. (Anouk) Veldman, Museummanager Huis van Hilde, Provincie Noord-Holland, Sector Regionale Economie en Erfgoed en dhr. Rob van Eerden, beleidsadviseur Archeologie bij Provincie Noord-Holland.


  4. Donderdag 11 maart om 15.00 uur
   Het Romeinse leven in Zuid Limburg
   Over het publieke badhuis van Coriovallum, een Romeins provinciestadje in het achterland van de Limes, ruim 400 jaar een ontmoetingsplaats voor mensen uit alle windstreken van het Romeinse rijk.Belangrijkste locatie: Het Thermenmuseum in Heerlen
   Spreker: Mw. Dr Karen Jeneson, Conservator Thermenmuseum


  5. Donderdag 18 maart om 15.00 uur
   De Romeinse legioenen op mars
   Er is een uniek marskamp gevonden midden op de Veluwe. Interessante visie op de logistiek van militairen op mars (een heel gedoe!), een spannend archeologisch verhaal van herontdekking en de moeilijkheid om dit te koppelen aan een historische gebeurtenis.
   Belangrijkste locatie: Museum het Pakhuis in Ermelo
   Sprekers: Mw. Germa Greving, Directeur museum Het Pakhuis en dhr. Maarten Wispelwey, regioarcheoloog Samenwerkingsverband Noord Veluwe


  6. Donderdag 25 maart om 15.00 uur
   Romeins Nijmegen: militair en civiel, van vroeg tot laat
   De algemene ontwikkeling van Nijmegen in de Romeinse tijd, en vooral wat het zo bijzonder maakt ten opzichte van de rest van Romeins Nederland.
   – Een deel van de lezing gaat over het Flavische legioenskamp en het aquaduct;
   – Het andere deel over de civiele nederzettingen: eerst oppidum Batavorum bij het Valkhof en later Ulpia Noviomagus in het Waterkwartier
   Belangrijkste locatie: Museum het Valkhof in Nijmegen
   Sprekers: Dr. Marenne Zandstra, Conservator archeologie en dhr, Paul Franzen, Senior beleidsmedewerker archeologie gemeente Nijmegen.


  Kosten en inbegrepen

  Deelname aan deze cursus kost € 65,-. Of kies een enkele uitzending voor € 11,-. (Aanbieding alleen voor leden KNHG) Normale prijs is 75,- voor de hele serie of € 12,50 per uitzending

  De live uitzending van elke lezing is op de genoemde donderdagen om 15:00 uur. De lezingen worden opgenomen en zijn ook op een later moment terug te kijken.

  Voor degene die de complete cursus volgen is ook het volgende inbegrepen:
  – Een literatuuroverzicht

  Aanmelden:
  Via onderstaand formulier kunt u zich voor deze cursus aanmelden en betalen via I-deal of creditcard. Voor vragen kunt u e-mailen naar: info@historizon.nl

  Deze serie is inmiddels begonnen. U kunt zich nog steeds inschrijven. Dan ontvangt u zo snel mogelijk, maar in ieder geval op de eerstvolgende werkdag, een link om eerdere aflevering(en) terug te kijken. 
  Totaal
Partners

We werken voor deze serie samen met de volgende partijen. De logo's linken naar de websites van deze organisaties.

Paul van der Heijden (RomeinenNU) heeft adviezen gegeven bij het samenstellen van deze serie.

Erik Graafstal is verbonden aan Museum Hoge Woerd

Tom Hazenberg spreekt namens Nationaal Romeins Scheepvaart Museum

Het Huis van Hilde in Castricum

Het Thermenmuseum in Heerlen

Museum Het Pakhuis in Ermelo

Museum het Valkhof in Nijmegen