Architectuurdagtocht Bergen

Op zaterdag 24 juni jl. organiseerden we een architectuurdagtocht door kunstenaarsdorp Bergen in Noord-Holland. Op een zonovergoten dag nam architectuurhistoricus Marcel Teunissen ons mee voor een bustour door en rondom Bergen, waarbij we enkele architectonische hoogstandjes in het dorp bekeken. Leidraad bij de tour was het boek “Bergen architectuur: De Amsterdamse School voorbij”, dat hij in 2022 schreef samen met de Bergense architect Maarten Min en diens partner Jetty.

Vanaf ongeveer 1900 transformeerde Bergen in een kunstenaarsdorp, dat veel schilders, schrijvers en architecten aantrok. De Bergense School ontwikkelde zich als schilderstijl en de komst van de kunstenaars had grote invloed op de architectuur van het dorp. De villawijk Park Meerwijk werd tussen 1915 en 1918 geheel in de stijl van de Amsterdamse School gebouwd. Aan de Buerweg hebben vooraanstaande kunstenaars gewoond.

Naast Park Meerwijk zijn in Bergen relatief onbekende gebouwen te vinden van prominente architecten als H.P. Berlage en J.B. van Loghem en later Herman Hertzberger, Jo Coenen, Thijs Asselbergs en Ben van Berkel.

Foto-impressie

Deelnemer Erik Wiersma maakte onderstaande foto-impressie van de dag.


Meer architectuurdagtochten

Hebt u nog geen genoeg van de excursies met Marcel Teunissen? We organiseren dit jaar meer van architectuurdagtochten. De eerstvolgende die staat gepland is de architectuurdagtocht Dordrecht, op zaterdag 12 augustus. Binnenkort volgen meer data voor dagtochten met Marcel Teunissen.

  • Zaterdag 12 augustus – Architectuurdagtocht Dordrecht