Na het succes van de architectuurdagtocht naar Wassenaar vorige maand, organiseerde Historizon op zaterdag 11 maart een excursie naar Vlaardingen. Wie Vlaardingen zegt, denkt misschien niet direct aan architectuur. Maar dat idee is dankzij de dagtocht veranderd. Architectuurhistoricus Marcel Teunissen nam ons per bus mee op een historische toer langs een aantal bijzondere gebouwen in Vlaardingen.

Museum Vlaardingen vertelt het verhaal van de geschiedenis van de stad. Vlaardingen was in de 16de eeuw niet meer dan een dijkdorp. In de 17de eeuw werd het stadhuis verbouwd, werd de Grote Kerk uitgebreid en groeide het aantal scheepswerven in het dorp tot 18. Reden daarvoor was de ligging aan de Vlaardingse Vaart en de Nieuwe Maas. Dit zorgde er ook voor dat de visserij een belangrijkste inkomstenbron was voor de Vlaardingers. Voor een nieuwe groei van Vlaardingen zorgden de aanleg van de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland en de spoorweg tussen Rotterdam en Hoek van Holland.

Nieuwe industrieën op het gebied van petroleum, kunstmest en zeep zorgden voor nieuwe fabrieksgebouwen en faciliteiten. En dus ook voor nieuwe architectuur in de stad. Tegelijkertijd zorgde deze industriële ontwikkeling voor nieuwe woonwijken als Westwijk en Vlaardingen-Holy. Dit alles zorgt vandaag de dag nog voor een gevarieerd architectonisch stadsbeeld.

Kenmerkende gebouwen in Vlaardingen zijn onder meer Winkecentrum Liesveld (1969), Kantoorgebouw Cincinnati Millacron (1960) en Stadsgehoorzaal Vlaardingen (1952).

De tocht bracht ons van de geschiedenis van de haringvisserij in Vlaardingen tot de prachtige panden langs de haven. De gezellige groep deelnemers en het zonnetje maakten de dag compleet. De dagtocht werd afgesloten met een borrel in het Delta hotel aan de Maasboulevard. Dit hotel werd in de jaren ’50 gebrouwd met hulp van de Marshallplan gelden.

Foto-impressie

Namens Historizon was Arjan Segers mee als reisbegeleider. Hij maakte deze foto-impressie van de dagtocht.

Architectuur met Marcel Teunissen

Historizon organiseert in 2023 nog meer activiteiten met architectuurhistoricus Marcel Teunissen, zowel in de vorm van dagtochten, als in een reeks digitale lezingen. Vanwege de grote belangstelling voor de dagtochten en lezingen van Marcel Teunissen zullen nieuwe data en activiteiten binnenkort worden toegevoegd.

15 april 2023
Architectuurdagtocht Wassenaar : landgoederen en woonhuisarchitectuur

8 t/m 13 mei 2023
Architectuurreis naar Berlijn (voor deze reis zijn enkele plaatsen beschikbaar gekomen)

14 oktober 2023
Dagtocht stationsarchitectuur