Op zaterdag 11 februari 2023 verzorgde Historizon de eerste dagtocht van het jaar. Onder leiding van architectuurhistoricus Marcel Teunissen brachten we per bus een bezoek aan de omgeving van Wassenaar. Wie Wassenaar zegt, denkt uiteraard direct aan de bosrijke omgeving met vele villa’s en landhuizen. Vele hiervan zijn vanouds buitenplaatsen, zomerverblijven voor welgestelde stedelingen uit (voornamelijk) Den Haag. Daarnaast hebben ook Koning Willem-Alexander en koningin Máxima tot begin 2019 een woning op het landgoed Eikenhorst in Wassenaar gewoond.

Rond 1900 was Wassenaar een kleine, landelijke gemeente met 3500 inwoners. Na die tijd moderniseerde het in velerlei opzichten, waarbij zich tal van verschillende bouwstijlen manifesteerden. Niet alleen voor ontwikkelaars en architecten was Wassenaar, vanwege het gemeentelijk laissez-faire beleid, een aantrekkelijke gemeente, aan nieuwe bewoners bood het aantrekkelijke belastingvoordelen. Het uitbreidingsplan van de jaren ’20 voorzag in de groei naar een stad van 500.000 inwoners. Deze plannen zijn echter nooit volledig tot uitvoering gekomen, waardoor het landelijke en monumentale karakter van Wassenaar behouden is gebleven.

De gemeente Wassenaar telt vandaag de dag 385 rijksmonumenten en 127 gemeentelijke monumenten. Tijdens de bustocht stonden onder meer bezoeken aan de buurt Clingenbosch, landgoed De Paauw, Huis Neijenburgh, Villa Schouwenhoek, de vrijstaande villa’s en sociale woningbouw in Kerkehout en de monumentale panden in de dorpskern van Wassenaar op het programma.

Foto-impressie

Mieke Vischer en Erik Wiersma, deelnemers aan de dagtocht op 11 februari, en reisbegeleidster Anita Selen-Boonstra maakten voor ons een foto-impressie van de dag.

Architectuur met Marcel Teunissen

Historizon organiseert in 2023 nog meer activiteiten met architectuurhistoricus Marcel Teunissen, zowel in de vorm van dagtochten, als in een reeks digitale lezingen. Vanwege de grote belangstelling voor de dagtochten en lezingen van Marcel Teunissen zullen nieuwe data en activiteiten binnenkort worden toegevoegd.

15 april 2023
Architectuurdagtocht Wassenaar : landgoederen en woonhuisarchitectuur (herhaling)

8 t/m 13 mei 2023
Architectuurreis naar Berlijn (nog slechts enkele plaatsen beschikbaar)

14 oktober 2023
Dagtocht stationsarchitectuur