Op zaterdag 11 maart bezochten we de expositie Sterven in Schoonheid in het Drents Museum in Assen. Het bezoek kon eerder dit jaar door omstandigheden niet doorgaan, maar dat kon nu gelukkig alsnog. Piet Segers ging namens Historizon mee als reisbegeleider en maakte een verslag van het bezoek.

“Het Drents Museum in Assen heeft al eerder laten zien dat ze in staat zijn om prachtige tentoonstellingen in te richten met zeldzame objecten, objecten die zelden worden uitgeleend. Maar Assen heeft die ervaring en er ook een prachtige tentoonstellingsruimte voor.

Nu de tentoonstelling over Pompeï en Herculaneum. Steden, plotseling bedolven onder steen en lava en daardoor op een unieke manier geconserveerd. Eigenlijk ook best wel aangrijpend hoe het leven in die rijke steden zo plotseling geheel tot stilstand kwam.

Maar dan, je ziet dat alles, maar hoe te duiden. Op excursie naar Assen hadden wij Diana de Wild bij ons. Diana had de tentoonstelling al eerder bezocht, foto’s gemaakt en in combinatie met haar eigen foto’s van de locaties een fantastische presentatie voorbereid. In een eigen zaal (met koffie en thee) besprak ze met ons de voorwerpen die we later op de tentoonstelling zouden zien. Betekenis, achtergrond, relaties met het heden. Het werd echt: hoe meer je weet, hoe meer je ziet.

Na een mooie en vooral gezellige lunch naar de tentoonstelling zelf. Diana bleef er bij en ze was voor velen van ons een vraagbaak om details verder in te vullen. Voldaan gebruikten we met elkaar een drankje (met bitterbal) in het museumrestaurant. Uit de gesprekken bleek wel de waardering voor deze dag en Diana heeft weer een indrukwekkend visitekaartje afgegeven voor haar komende reizen met ons naar IJsland, de Orkney eilanden en Kreta.”

Wie de tentoonstelling nog op eigen gelegenheid wil bezoeken, moet snel zijn. Sterven in Schoonheid is nog te zien t/m 26 maart 2023.

Onderstaande afbeeldingen zijn gemaakt door dhr. Jacobi en door Piet Segers.


Nog meer activiteiten met Diana de Wild

Voor wie nog niet genoeg heeft van de enthousiaste verhalen van Diana de Wild, biedt Historizon dit jaar voldoende mogelijkheden om met haar mee op reis te gaan naar alle uithoeken van Europa.

Reis naar IJsland – 7 t/m 14 juni 2023

Reis naar de Orkney-eilanden – 3 t/m 8 juli 2023

Reis naar Minoïsch Kreta – 16 t/m 25 oktober 2023