Op zaterdag 25 februari j.l. stond een speciale dagtocht naar Museum Sophiahof in Den Haag op het programma. Dit museumbezoek werd special georganiseerd voor de deelnemers aan de 6-delige online reeks over het Koloniale Verleden van Nederland, die Gert Oostindie afgelopen maand voor Historizon verzorgde.

Het oorspronkelijke dubbele woonhuis De Sophiahof aan de Sophialaan 10-12 in Den Haag werd gebouwd in de 19de eeuw. Sinds 1 januari 2018 huizen onder andere het Indisch Herinneringscentrum (IHC) en het Moluks Historisch Museum in het gebouw. Op 27 juni 2019 opende koning Willem-Alexander in het gebouw het Museum Sophiahof.

Margaret Leijdelmeijer, coördinator van de tentoonstelling en het kenniscentrum, gaf een inleiding bij de tentoonstelling Ons Land en de activiteiten van het Indisch Herinneringscentrum. Vervolgens was er gelegenheid om de expositie bekijken.

De semi-permanente tentoonstelling Ons Land – Dekolonisatie, generaties, verhalen in Museum Sophiahof laat de Nederlandse koloniale geschiedenis in de Oost zien en hoe die nog altijd doorwerkt in de tegenwoordige tijd. In de tentoonstelling, die is gemaakt door het Moluks Historisch Museum en het Indisch Herinneringscentrum, vertellen ooggetuigen van die geschiedenis en hun nazaten hun verhaal.

Wie de expositie Ons Land nog wil bezoeken, kan tijdens openingstijden terecht in Museum Sophiahof. Het boekje bij de expositie Ons Land is hier te downloaden.

Piet Segers, die namens Historizon mee was als reisbegeleider, maakte de onderstaande fotoreportage van het bezoek.