Op zaterdag 15 maart organiseerde Historizon een dagtocht naar Zierikzee. Deze dagtocht stond niet vermeld in de reguliere Historizon-agenda, maar werd speciaal georganiseerd voor de leden van Historische Vereniging Die Goude uit Gouda. Deze stad was dan ook begin- en eindpunt van de dagtocht naar Zeeland. Piet Segers was aanwezig namens Historizon en maakte onderstaand verslag.

“Regelmatig krijgen we als Historizon vragen van verenigingen om voor hen een dagtocht te organiseren. Dankzij ons uitgebreide netwerk van gidsen, musea en locaties, lukt het altijd om een mooi programma samen te stellen dat nauw aansluit bij de wensen. Zo mochten we op zaterdag 15 april een dagtocht verzorgen voor de Historische Vereniging Die Goude uit Gouda. Centraal stond de watersnoodramp van 1953.

Op naar Schouwen Duiveland. Het eerste bezoek betrof het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. We hebben daar een ontvangst georganiseerd met koffie en een Zeeuwse Bolus. Een medewerker van het museum gaf daarbij een inleiding op de achtergronden van de ramp, de gevolgen en de oorsprong en opzet van het museum.

Ook Gouda kreeg in de tentoonstelling aandacht in het kader van de bodemverzakking die ook daar plaats vindt en de gevolgen voor de waterhuishouding. Veel aandacht was er in de tentoonstelling ook voor het stadje Zierikzee. Daar dus ook heen en na een heerlijk lunch (o.a, vispotje!!) gingen we met een gids de stad door.

Telkens kwam de watersnoodramp en haar gevolgen ter sprake. Voor Zierikzee was bijvoorbeeld de aanleg van de Deltawerken oorzaak dat het toerisme in het stadje aanzienlijk toenam en daarbij de werkgelegenheid. Het blijven toch bijzondere verhalen dat een stad na zo’n vreselijke ramp, toch uiteindelijk een positieve groei doormaakt.

Een exclusief bezoek brachten we aan het Gravensteen. Een Middeleeuws huis wat gebruikt werd door de graven van Holland en Zeeland als ze door hun gebied trokken. Later ook als gevangenis gebruikt en nog opvalland goed behouden in originele staat.

Het gezelschap brachten we vervolgens terug naar Gouda en we mochten veel complimenten in ontvangst nemen.”

Foto-impressie

Piet Segers maakte deze foto-impressie van de dagtocht.

Cruise over Zeeuwse wateren

Van 11 t/m 16 september 2023 organiseert Historizon een cruise naar Zeeland. Deze reis maken we met de historische klipper Zeewolf. Aan boord zijn enkele hutten beschikbaar en daarnaast zorgen we voor een aantal kamers aan de wal in de steden waar we verblijven. Op het programma staan bezoeken aan steden als Zierikzee en Veere. Maar belangrijk is natuurlijk ook het varen over de Oosterschelde en de andere Zeeuwse wateren.

Maar belangrijk is natuurlijk ook het varen over de Oosterschelde en de andere Zeeuwse wateren.

Bekijk de reis naar Zeeland hier.