Zaterdag 3 februari was er weer de jaarlijkse Historizondag. Als locatie hadden we dit jaar gekozen voor de sfeervolle Paleiskerk in Den Haag, in de schaduw van Paleis Noordeinde. Met ruim 200 deelnemers was de Historizondag tot op de laatste stoel bezet (en moesten er zelfs stoelen worden bij geplaatst).

Arjan Segers nam ons in zijn terugblik mee in het afgelopen jaar, waarin Historizon – na de eerdere doorstart – weer volop actief is met het organiseren van reizen, dagtochten en online activiteiten. Team Historizon is inmiddels uitgebreid naar 9 medewerkers, die voor u de reizen, de dagtochten en de online activiteiten organiseren en faciliteren.

Ook het nieuwe magazine is weer verschenen. Daarin een ruim aanbod van uiteenlopende reizen, dagtochten en webinars die we dit jaar voor u organiseren.

Een aantal gidsen was uitgenodigd om iets te vertellen over de reizen, die we dit jaar met ze maken. Het leverde een mooie en afwisselende middag op met historische verhalen en doorkijkjes naar veelbelovende reizen. Maar uiteraard was het ook een middag van ontmoeting en bijpraten met elkaar.

Winston Churchill en fascisme in Rome
Een aantal gidsen gaf een inkijkje in de reizen die we dit jaar met ze maken. Met Klaas Kornaat keken we vooruit naar de bijzondere reis door Engeland, in de voetsporen van Winston Churchill. Tijdens de reis bezoeken we plaatsen die een belangrijke rol speelden in het werk en privéleven van de Britse staatsman.

Hadelinde Brugge, die speciaal was overgekomen uit Rome, legde uit waarom je minstens drie mensenlevens nodig hebt om de stad Rome te leren kennen. Dit jaar maken we meerdere reizen met haar; niet alleen de inmiddels traditionele reis naar Rome en Pompeï, maar ook een reis over de Etrusken. En heel bijzonder dit jaar een reis rondom het thema fascisme in de Italiaanse architectuur.

Nootmuskaat en Franse tuinen
Tristan Mostert blikte vooruit op de reis naar de Banda-eilanden die we dit jaar met hem gaan maken en hij plaatste de reis alvast in een interessante historische context. Natuurlijk komt de geschiedenis van de VOC en de rol van het Nederlandse kolonialisme aan de orde. Vooral de handel in specerijen, zoals de nootmuskaat, speelde hierin een belangrijke rol. Maar er is tijdens deze reis ook veel oog voor het natuurschoon, want je kunt de geschiedenis van de Banda-eilanden niet begrijpen zonder kennis van de geografische en geologische ligging en de natuur.

Met Barbara Moerman maken we dit jaar ook enkele uiteenlopende reizen en dagtochten. We maken met haar een expositiereis naar Bonn over filosoof Kant, maar we reizen later dit jaar met haar ook langs prachtige kleurrijke en historische tuinen in Frankrijk. In Leiden organiseren we met Barbara Moerman een dagtocht over Von Siebold en we maken een tocht door Flevoland voor een bijzondere blik op Neerlands jongste provincie.

Duitse vorstenhuizen en Braziliaanse forten
Gids Steven Bastmeijer nam ons afgelopen jaar mee naar de Keizershuizen in het zuiden van Duitsland. Tijdens die reis ontstond al het idee voor een vervolgreis over Duitse vorstenhuizen, die de keizerlijke status (net) niet gehaald hebben, maar die daarom niet minder interessant zijn. We bezoeken historische plaatsen en vinden zelfs links met onze eigen Nassaus.

Oscar Hefting gaf tenslotte een vooruitblik naar zijn reis naar Brazilië, waarin ook een belangrijk deel van het Nederlandse koloniale verleden centraal staat, maar dan in ‘de west’. We bezoeken voormalige Nederlandse forten en reizen in de voetsporen van Maurits van Nassau, die een discutabele rol speelde in het slavernijverleden, maar die tegelijkertijd veel welvaart bracht in Brazilië.

Borrelen en bijpraten!
Onder het genot van een borrel kon vervolgens worden kennisgemaakt met de gidsen, reisbegeleiders en medewerkers van Historizon. In kleinere sessies gaven gidsen Bernier Cornielje, Rian van Meeteren en Joost Golverdingen uitleg over hun reizen naar respectievelijk Sarajevo, het front van de Eerste Wereldoorlog en het Turkije van de Hettieten.

Boek nu!
Hebt u de Historizondag gemist of wilt u alle informatie over de reizen nog eens teruglezen? Op de pagina met reizen staan alle geplande reizen nog eens voor u op een rijtje. Datzelfde geldt voor de dagtochten. We zien uw inschrijvingen graag tegemoet! Graag tot ziens bij een van onze activiteiten en anders tot de Historizondag van 2025!

Foto’s

Henrieke Segers, Bea van der Ende en Sander Wegereef maakten de onderstaande foto-impressie van de Historizondag.