Zaterdag 4 maart was het dan eindelijk zover: een nieuwe Historizondag. De afgelopen jaren kon de dag vanwege de coronabeperkingen steeds niet doorgaan. Des te mooier om dit jaar iedereen weer met open armen te mogen ontvangen. Als locatie hadden we dit jaar gekozen voor de voormalige dekenfabriek van Jacobus Scheltema in Leiden.
We hadden gerekend op een grote opkomst, maar dat we twee weken voorafgaand aan de Historizondag al op het maximum aantal aanmeldingen zouden zitten, hadden we ook niet durven dromen. Met 250 deelnemers was de Historizondag tot op de laatste stoel bezet.

Arjan Segers nam ons in zijn terugblik mee in de paar bewogen jaren die Historizon heeft doorgemaakt. De gevolgen van de coronabeperkingen en de gestegen kosten als gevolg van de hoge inflatie en de oorlog in de Oekraïne hebben Historizon vorig jaar naar de rand van de afgrond gebracht.
Het besluit om te stoppen was al genomen, maar dankzij de morele én financiële support van onze trouwe achterban, hebben ervoor gezorgd dat we een doorstart konden maken met een nieuw team collega’s en dat we op de Historizondag een overvolle agenda konden presenteren van nieuwe reizen, dagtochten en online activiteiten.

Een aantal van onze gidsen kreeg de gelegenheid om een paar hoogtepunten uit hun reizen uit te lichten. Het werd een gevarieerde bloemlezing uit het reisprogramma voor 2023. Diana de Wild vertelde ons over de restanten van de Minoïsche cultuur op Kreta. Tom Hazenberg nam ons vervolgens mee naar de Muur van Hadrianus uit de Romeinse tijd in het noorden van Engeland.

Anja Fricke vertelde over de Landwirtschafliche Produktionsgenossenschafte (LPG’s) in het noorden van de voormalige DDR en de ontmoeting met Solveig Leo die we tijdens haar reis naar dit gebied gaan hebben. Peter Bergwerff maakte ons daarna enthousiast voor zijn reis naar Praag. Ook tijdens deze reis staat een bijzondere ontmoeting gepland met Tomáš Halík, de voormalige adviseur van president Václav Havel.

Dick de Boer verzorgde na de pauze een boeiende lezing onder de titel ‘Met Albrecht van Beieren naar Spanje en Praag’. Deze lezing was een mooi voorproefje op de reis die we later dit jaar met hem maken in de voetsporen van Jacoba van Beieren.

De momenten tussen de lezingen werden vooral gebruikt om reizen te boeken en om kennis te maken met de Historizon-medewerkers, de reisbegeleiders en de gidsen. Ook was er voldoende gelegenheid om met elkaar bij te praten. Het was fijn om weer vele vertrouwde gezichten te zien en om het elkaar ervaringen over de reizen te delen.

We bedanken iedereen die aanwezig was en die – op welke wijze dan ook – een bijdrage heeft geleverd aan de succesvolle Historizondag. De grote opkomst en het nog grotere enthousiasme hebben ons laten zien dat Historizon leeft en dat Historizon ertoe doet! Graag tot ziens bij onze activiteiten!

Henrieke Segers maakte de onderstaande fotoreportage tijdens de Historizondag.


Video-compilatie van de Historizondag gemaakt door Hesfilmt. https://www.hesfilmt.nl/