Van 5 t/m 10 juni organiseerde Historizon een reis naar Ierland. Onder de bezielende leiding van Bommeldeskundige Klaas Driebergen trokken we door Ierland in de voetsporen van Marten Toonder (1912-2005). In 1965 verhuisde de tekenaar van Olivier B. Bommel en Tom Poes met zijn vrouw naar het Ierse Greystones, om zich geheel te wijden aan het striptekenen. Hij merkte tot zijn verbazing dat het Ierse landschap erg leek op dat wat hij al jaren in zijn Bommel-strips had getekend. De Historizon reis door het Ierse landschap werd zo dus een reis door het landschap van Bommel en door de gedachtewereld van Marten Toonder. Piet Segers was met deze reis mee namens Historizon en hij maakte het onderstaande verslag in woord en beeld.

Kunt u niet wachten om zich in te schrijven voor de reis van volgend naar Ierland, scroll dan direct door naar beneden voor de link naar de reis die we van 13 t/m 18 mei 2024 maken, opnieuw met Klaas Driebergen, in de voetsporen van Marten Toonder.

Dag 1

Vandaag begonnen aan de Historizon reis naar Ierland over leven en werk van Marten Toonder. Hoewel NS niet wilde rijden en Schiphol de bekende wachtrijen liet ontstaan kwamen we dankzij de inventiviteit van onze deelnemers mooi op tijd in Cork aan.

Onze bus stond gereed en een prachtige tocht begon. Na een mooie lunch via een ferry naar Garnisch Island. Wat een subtropisch juweeltje met prachtige tuinen en romantische vergezichten. Vervolgens Kenmare Stone Circle . Ook een heerlijk plekje. Om dan te eindigen in ons hotel in Kiliarney.

En dat onder een heerlijke HistoriZON!

Dag 2

We trokken voort door het schitterende Ierse landschap met onze Historizon reis. Klaas Driebergen vertelt over Marten Toonder en hoe die Ierland beleefde. En buiten zagen we de plekken waar het gebeurde met eigen ogen.

We reden de Ring of Kerry met vele prachtige stops. The Red Fox Inn, een overzichtelijk openluchtmuseum waarin authentieke huisjes (armoede) gered zijn van niets ontziende projectontwikkelaars. Aan het strand in Waterville. Dan een prachtige lunch in Parknasilla, gevolgd door een heerlijke wandeling door het park. Wat te denken van het uitzicht op Ladies View en de Torc Waterfall. En dan de tuinen van Muckross House.

Ter afsluiting een heerlijk diner in het Muckross Park Hotel. Echt genieten zo’n dag!

Dag 3

Ierland, The Burren. Dit landschap is voor mij wel het hoogtepunt. Onafzienbare velden van kalksteen met daartussen door prachtige plantjes, vlinders en bloemetjes. En in het midden ook nog de Poulnabrone Dolmen. Wat een pracht.

Met onze Historizon reis trokken we naar het noorden. Via de Killimer Ferry naar de Cliffs of Moher. Ook zo’n spectaculair (letterlijk en figuurlijk) hoogtepunt. Onderweg stoppen bij bijzondere plekken. Rond een oude Kathedraal een prachtige variatie van Keltische kruisen. Het Ballyallaban Ringfort van onbekende ouderdom. Prachtig verstild gelegen.

En dat alles door Klaas Driebergen toegelicht uit de werken van en over Marten Toonder.

Dag 4

Moeilijk om niet in herhalingen te vervallen als het over het Ierse landschap gaat tijdens onze Historizon reis. Vandaag door Connemara. Eerst een bezoek aan het park rond het Ashford Castle. Het hotel waar Toonder regelmatig verbleef (het aantal sterren kon ik niet tellen). Een schitterende omgeving.

Na een rijk voorziene koffie in de aangrenzende Cottage door naar de Maam Valley waar we het graf van Geert Lubberhuizen, de uitgever van Marten Toonder, bezochten. Een verstilde omgeving omringd door bergen

Na de lunch langs het Doo Lough. Weer een heel ander gebied, geen hoge begroeiing, veenachtig en prachtige plekjes met zonnedauw. De reis vervolgend door adembemende natuur. Ons diner was in Roundstone, een kleurrijk dorpje aan de Atlantische kust

Dag 5

Vandaag een spectaculaire tocht door de Wicklow Mountains. Ik waag mij niet aan een beschrijving. Zo mooi, zo uitgestrekt, zulke vergezichten. Met onze Historizon reis vertrokken we uit Galway. Onze chauffeur gaf ons nog een siteseeing tour door deze stad. Verrassend!

Een stop bij Castledaly Manor. Een kasteeltje, in Toonders tijd een hotel, nu conferentie- en vakantieoord van de Christelijke kerk van Ierland. We werden gastvrij ontvangen met koffie en uitleg. Na de Wicklow Mountains naar de Glandalough Monastic City. Zo mooi gelegen, een eeuwenoude Abdij ruïne. Daar een prachtige wandeling gemaakt. In Roundwood, het hoogst gelegen dorpje in Ierland een heerlijk diner in de Roundwood Inn.

We overnachten in het prachtig gelegen Glenview Hotel.

Dag 6

Vandaag de laatste dag van onze Historizon reis in de voetsporen van Marten Toonder. Greystones, de plaats waar hij woonde en werkte. Een wandeling langs de kust maakte de herkomst van de plaatsnaam duidelijk.

Een lokale kunstenaar heeft Toonder geportretteerd, maar zelfs met koffie erbij werd het portret niet echt beter. De begraafplaats met het familiegraf van de Toonder-familie ligt iets buiten het dorp.

Een tour door het historische centrum van Dublin bracht ons bij de lunchlokatie. Een plek waar de Toonders ook de lunch gebruikten. Een waardig einde van een geweldige reis.

Reis naar Ierland 2024

Bent u enthousiast geworden en wilt u zelf een keer meereizen naar Ierland? Dat kan: in 2024 organiseren we opnieuw een reis met Klaas Driebergen in de voetsporen van Marten Toonder. Deze reis vindt plaats van  13 t/m 18 mei 2024. Alle informatie vindt u hieronder.