Op zaterdag 14 oktober vond de dagtocht stationsarchitectuur plaats onder leiding van architectuurhistoricus Marcel Teunissen. Thema van de dag was ‘overstapstations’. Per trein reisden we van Utrecht Centraal via Driebergen-Zeist, Arnhem Centraal en Geldermalsen naar station Baarn. Onderweg bekeken we de uiteenlopende stations en de infrastructuur er omheen.

Station Driebergen-Zeist is onlangs volledig vernieuwd en als ‘landgoedstation’ verweven in het landschap. Hier staan het efficiënt gebruik van de ruimte, veiligheid en het scheiden van de verschillende verkeersstromen centraal. Arnhem Centraal is een meesterwerk van architect Ben van Berkel en is een mooi voorbeeld van de vervlechting van treinstation, ov-terminal en toegangspoort tot kantoren en het stadscentrum. Het historische station van Geldermalsen is het eerste ‘eilandstation’ van Nederland en ligt nu – onlangs gemoderniseerd en uitgebreid – ingeklemd in de drukke spoor-verkeersader Utrecht-‘s-Hertogenbosch.

In Baarn stond een bezoek aan de Koninklijke wachtkamer op het programma. Deze wachtkamer is 10 jaar geleden volledig gerestaureerd en zoveel mogelijk teruggebracht in de relatief sobere stijl waarin Koningin Juliana de wachtkamer gebruikte. Afgesloten werd bij restaurant De Generaal, dat is gevestigd in het voormalige Buurtstation van Baarn.

Deelnemer Wim Noordik maakte deze prachtige video-impressie van de dagtocht Stationsarchitectuur.

Wilt u meer van zijn video’s bekijken, neem dan eens een kijkje op zijn YouTube-kanaal.
Namens Historizon was Sander Wegereef aanwezig. Hij maakte de bijgaande fotoreportage van de dagtocht.Meer activiteiten met Marcel Teunissen

Hebt u nog geen genoeg van de excursies met Marcel Teunissen? We organiseren meerdere actititeiten met hem. De eerstvolgende die staat gepland is de architectuurdagtocht Hilversum op zaterdag 11 november a.s.