Project Description

400 jaar Synode van Dordrecht met lezing en bezoeken

Vanaf november 2018 is er in Dordrecht veel aandacht voor de 400 jarige gedenkdag van de Synode van Dordrecht. Historizon organiseert een aantal programma’s over deze gebeurtenis. Hierbij worden de achtergronden en een tijdsbeeld geschetst en bezoekt u het prachtige Dordrecht.

De Synode van Dordrecht duurde 180 dagen. Honderd van de meest geleerde calvinistische theologen uit de Republiek, Engeland, Schotland, Duitse landen en Zwitserland kwamen bijeen in Dordrecht. Het was een evenement en voor de delegaties zelf ook een belevenis. Zoals het reisverslag van de Zwitserse delegatie laat zien. Een belangrijke thema voor de vergaderende theologen was de eenheid in de kerk. De Dordtse leerregels werden opgesteld. Deze gingen de hele wereld over met de VOC en de emigratie in de 19de eeuw. Die internationale invloed is nog steeds zichtbaar. En in tegenstelling tot wat we vaak denken, niet alleen in Nederland. Ook in Korea, Afrika, Amerika, Canada en nog veel meer landen. Misschien daar nog wel meer dan in Nederland zelf.

Het Programma

De dag begint met een kopje koffie in de Trinitatiskapel. Over deze bijzondere locatie wordt vervolgens wat uitleg gegeven. Daarna zal dhr. Herman van Duinen een presentatie/lezing verzorgen over de Synode van Dordrecht. Na deze lezing brengt u een bezoek aan het Hof van Nederland, waar u wordt rondgeleid.

We gebruiken met elkaar de lunch in de Trinitatiskapel. Vervolgens maken we een wandeling door de stad, waarbij we aandacht besteden aan locaties die in de tijd van de Dordtse Synode van belang waren. De wandeling eindigt bij de Grote Kerk. Hier worden we rondgeleid door dhr. Herman van Duinen. U kunt hier ook de maquette over de synode van Dordrecht bekijken. Daarna sluiten we het programma af met een drankje. Rond 16.30 uur zal het programma afgelopen zijn.

Datum: Donderdag 23 mei 2019
Startlocatie: Trinitatiskapel Dordrecht
Prijs: € 49,- p.p.
Inclusief: Koffie/thee, lunch, gidsen, lezingen, sommige toegangen
Exclusief Toegang hof van Nederland á € 10,-, gratis met o.a. Museumkaart
Gids Dhr. Herman van Duinen & Dhr. René van den Berg

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.