Project Description

Vaar van Rotterdam naar Dordrecht met historisch zeilschip ‘Helena’

Stap aan boord van de ‘Helena’, een varend monument. Dit historische zeilschip uit 1875 is het oudste, nog zeilende binnenvaartschip van Nederland!

De ‘Helena’ ligt al op u te wachten in de Rotterdamse Leuvehaven. De schipper ontvangt u aan boord met koffie, thee en versgebakken ‘Helenacake’.
Wanneer iedereen aan boord is verteld hij over de geschiedenis van het schip en de plannen van de dag. We volgen deze dag de Nieuwe Maas en de Noord en komen zo aan in Dordrecht. De historische route, want lang voordat Rotterdam op kwam als havenstad arriveerden handelsschepen bij Dordrecht. Door het middeleeuwse stapelrecht was deze stad één van de belangrijkste steden.

Tijdens de vaartocht passeren we plaatsen als Kinderdijk en Ridderkerk en zal uw gids toelichten hoe ingrijpend het landschap veranderd is. In Dordrecht komen we aan bij de Groothoofdspoort. De prachtige originele toegangspoort tot de stad. Hier wordt direct duidelijk dat je in de middeleeuwen hier de stad binnen kwam en onder de indruk diende te zijn. We blijven in deze sfeer met een bezoek aan het Patriciërshuis. Na een ruk aan de trekbel zwaait de voordeur open en krijgt men een beeld van het leven van de gegoede burgerij in de periode 1770 – 1815. De vertrekken met hun originele, gedetailleerde lijsten, spiegels, schouwen en stucplafonds zijn een lust voor het oog.

We organiseren deze dagtocht twee dagen achter elkaar. De eerste dag is het traject Rotterdam – Dordrecht en de tweede dag het traject Dordrecht – Rotterdam.

Datum: Vrijdag 7 juni
Startlocatie: Rotterdam
Prijs: € 89,- p.p.
Inclusief: Koffie/thee, lunch aan boord, vaartocht, bezoek aan Dordrecht en gidsen

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.