9-daagse reis naar de Nederlandse Antillen

De Nederlandse Antillen werden aan het eind van de 15e eeuw ontdekt door de ontdekkingsreiziger Alonso de Ojeda en in 1634 door de West-Indische Compagnie op de Spanjaarden veroverd. Verschillende Europese mogendheden hebben in de loop der tijden de eilanden in bezit gehad en hebben zij – in wisselende samenstellingen – verschillende bestuursvormen gekend. Vanaf 1854 was dit Curaçao en Onderhorigheden. Aan deze koloniale status kwam een eind toen op 15 december 1954 het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden na acht jaar onderhandelen ondertekend werd door Nederland, Suriname en de Nederlandse Antillen.

Sinds 2005 is ook met de andere eilanden gesproken over vernieuwing van de verhoudingen. Op 10 oktober 2010 werd het Statuut aangepast en hielden de Nederlandse Antillen op te bestaan. Curaçao en Sint Maarten zijn nu zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Ze zijn verantwoordelijk voor hun eigen landsbestuur en wetgeving. Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn bijzondere gemeenten van Nederland.

Willemstad, de hoofdstad van Curaçao, heeft een kleurrijke architectuur, die getuigt van de geschiedenis van deze haven en handelsstad sinds 1634. Op diverse plekken op het eiland zijn herinneringen te vinden aan de koloniale periode. Bonaire is één van de Caribische parels die een bezoek meer dan waard is. Beleef deze reis waarbij geschiedenis en cultuur wordt afgewisseld met inspirerende sprekers en verrassende ontmoetingen.

Reisprogramma:

Dag 1
Vlucht met KLM van Schiphol naar Willemstad. Eerste kennismaking met de stad. We verblijven in het historische stadsdeel Otrabanda. Eén van de meest indrukwekkende historische wijken van het Caribisch gebied. Otrobanda was een wijk waar iedereen naast elkaar woonde: arm en rijk, slaaf en vrij, katholiek, protestants of joods. Dit samen leven van mensen van allerlei achtergrond leidde tot het ontstaan van de Curaçaose cultuur waarbij elementen uit verschillende culturen een plaats in de taal, de muziek, de bouw en in de keuken.

Dag 2
We wandelen door Otrobanda. De culturele ontwikkeling van Curaçao komt aan bod en u maakt kennis met de stad door de ogen van een inwoner. ’s Middags bezoeken we het Scheepvaartmuseum over de Maritieme historie van de Antillen en maken we een boottocht door de haven.
’s Avonds hebben we een barbecue op het strand van Daibooi.

Dag 3
’s Ochtends besteden we aandacht aan de Joodse geschiedenis op Curaçao met een bezoek aan het Joods Museum en de Joodse wijk. De joodse gemeenschap stamt al uit de zeventiende eeuw toen Portugese Joden uit Brazilië naar Curaçao kwamen omdat ze daar een vrijer bestaan verwachtten. De liberale synagoge aan de Hanchi di Snoa in Punda is de oudste nog functionerende synagoge op het westelijk halfrond.

Dag 4
We maken een met een bus een ‘slaven route’ over het eiland. Via Boka Tabla naar reizen we naar Savonet waarbij ook het Tulamuseum wordt meegenomen. We volgen de route die Tula gemaakt heeft en eindigen bij zijn standbeeld. Het avond programma wordt ingevuld door de groep Serenada wat ons een levendig inzicht geeft in de Antiliaanse muziek.

Dag 5
Dit is een dag ter vrije besteding. Een set informatie over musea en bezienswaardigheden wordt aan de deelnemers ter hand gesteld.

Dag 6
Bezoek aan het Nationaal Archief met rondleiding. Speciale aandacht voor de collectie, de lokale geschiedenis en de belangrijkste bronnen van onderzoek.
Verder is er een bezoek aan het Instituto Buena Bista.

Dag 7
In de morgen vertrek naar Bonaire met het vliegtuig. ’s Middags eerste kennismaking met dit prachtige eiland. We verblijven in een hotel aan de kust.

Dag 8
We maken een tour over het eiland waarbij we onder andere het centrum van Rincon bezoeken en de restanten terug vinden van de eerste Spaanse nederzetting hier uit 1527. Ook bezoeken we deze dag de zoutpannen. Zout was de belangrijkste interesse van de WIC in het eiland en de winning werd grootst aangepakt. Een enorme hoeveelheid zout werd middels honderden zoutschepen naar Holland verscheept.

Dag 9
De ochtend brengen we een bezoek aan Fort Oranje. ’s Middags is er gelegenheid om nog wat rond te kijken. Vertrek in de avond terug naar Nederland waar we de volgende dag aankomen.

Reisinformatie

Datum: 24 oktober t/m 2 november 2022
Prijs: 2 persoonskamer: € 2975,- p.p.
1 persoonskamer: € 3360,- p.p.
Inclusief: In deze 9-daagse reis zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, hotels, gidsen, entrees, informatiepakket, koffie/thee, lunches en diners tijdens excursiedagen en excursies inbegrepen.
Exclusief: Reis- en annuleringsverzekeringen
Vluchten: Heen: Schiphol Amsterdam – Curaçao
Terug: Bonaire – Amsterdam Schiphol

    Inschrijven

    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.