Project Description

Reis over Anna van Saksen

Anna van SaksenReis mee in de voetsporen van Anna van Saksen, de tweede vrouw van Willem van Oranje en de moeder van prins Maurits. De reis voert ons langs belangrijke plaatsen uit haar leven: Dillenburg, Dresden, Meissen, Leipzig en Siegen. Maak kennis met deze historische plaatsen die tot de mooiste behoren van de Duitse deelstaten Saksen en Nassau. Anna van Saksen werd geboren op 23 december 1544 in Dresden. Ze overleed in dezelfde stad, enkele dagen voor haar 33ste verjaardag in 1577.

In haar korte leven oefende ze veel invloed uit op de loop van de Nederlandse geschiedenis. We volgen haar roerige leven aan de hand van de plekken waar zij haar  sporen naliet. Een van de reisleiders is Femke Deen, die in 2018 een uitgebreide biografie over Anna van Saksen publiceerde. De andere reisleider is Yolande van der Deijl, die sinds jaren in Saksen woont en een boek publiceerde over een nazaat van Willem van Oranje, Willem III.

  • Onder leiding van twee gidsen

  • Verblijf twee dagen in Dresden: ‘Het Florence aan de Elbe’

  • Bezoek het ‘Altes Rathaus’ in Leipzig, waar Willem & Anna trouwden

Reisprogramma:

Dag 1, Dillenburg

De reis begint in Utrecht, waarvandaan we met een tussenstop in Dillenburg naar Dresden rijden. Vanuit het stamvaderlijke slot in Dillenburg leidde Oranje de opstand tegen koning Filips II. Anna van Saksen had een gecompliceerde relatie met het slot en zijn bewoners, de Nassaus. Jan Rubens, met wie Anna overspel pleegde, zat hier jarenlang gevangen. We overnachten in Dresden.

Dag 2 en 3, Dresden

Dresden wordt dankzij de vele mooie gebouwen en kunstwerken ook wel ‘Florence aan de Elbe’ genoemd. De kunstcollecties in Dresden behoren tot de grootste
van Europa, waaronder veel schilderijen van Hollandse en Vlaamse meesters. We volgen Anna deze dagen met een bezoek aan het slot Dresden waar Anna een belangrijk deel van haar jeugd doorbracht en waar ze uiteindelijk overleed in 1577.

Dag 4, vaartocht naar Meissen

In de ochtend vertrekken we met de boot over de Elbe naar Meissen, de stad die lange tijd de hoofdstad was van Saksen. Daar bezoeken we de Albrechtsburg en Anna’s graf in de vorstenkapel in de Dom. Na de lunch is de middag vrij te besteden. We overnachting in Meissen. ’s Avonds een lezing met voordracht door Femke Deen.

Dag 5, Torgau

We rijden naar Torgau, en bezoeken Paleis Hartenfels aan de Elbe, een belangrijk buitenverblijf van de keurvorsten van Saksen. Anna verbleef hier geregeld. Na de lunch vertrekken we naar Leipzig. Daar bezoeken we het Altes Rathaus waar de huwelijksplechtigheid tussen Anna en Willem in de Grote Zaal werd voltrokken. Vervolgens gaan we naar de nabijgelegen Nicolaikirche, waar de kerkelijke inzegening van het huwelijk plaatsvond. ’s Avonds kunt u kiezen of u de opera Rusalka van Dvořák wilt bijwonen in het illustere Gewandhaus.

Dag 6, Siegen

We rijden via Siegen naar Nederland. In het slot te Siegen zat Anna van Saksen jarenlang gevangen, nadat het overspel met Jan Rubens was ontdekt. Nu is in het slot het sfeervolle Siegerlandmuseum gevestigd. ‘s Avonds arriveren we weer in Nederland.

Reisinformatie

Datum: 24 – 29 juni 2019 ~ Deze reis is vol! Inschrijven is niet meer mogelijk.
Prijs: € 1.090 p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 1.190,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, maaltijden en toegangen inbegrepen.
Gidsen: Femke Deen & Yolande van der Deijl
Vertrek: Utrecht P+R Westraven

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.