Architectuurreis naar Berlijn met Marcel Teunissen

In het voorjaar van 2023 maakten we met Marcel Teunissen een succesvolle architectuurreis naar Berlijn. In 2024 organiseren we deze reis opnieuw.

Er is waarschijnlijk geen Metropool in de wereld die de laatste honderd jaar zo ten prooi is gevallen aan tumultueuze gebeurtenissen als Berlijn. De stad van grote allure, eens genaamd ‘Athene aan de Spree’, werd grotendeels verwoest, verdeeld en herrees sterker en grootser dan het was. En dat allemaal in de 20e eeuw!

De hernieuwde energie die Berlijn uitstraalt is ook vandaag de dag te voelen. De stad toont een mengeling van architectonische bouwstijlen. De meeste bouwwerken uit de Nazistische tijd zijn inmiddels verdwenen. De imposante voormalige luchthaven Tempelhof is inmiddels omgebouwd tot een immens stadspark. Met de herbouw van het stadsslot komt de klassieke architectuur terug in het straatbeeld. Maar binnen de muren wordt het een modern complex met musea, een zalencentrum en een bioscoop.

We maken een reis per trein naar Berlijn en bezoeken met architectuurhistoricus Marcel Teunissen kenmerkende gebouwen en wijken. Natuurlijk zullen bekende bouwwerken als de Telespargel (de televisietoren) en de Brandenburger Tor, iconen die het Berlijnse stadsbeeld kenmerken, niet ontbreken. Ook een bezoek aan de Rijksdag staat op het programma.

Marcel Teunissen (Den Haag, 1961) is als architectuurhistoricus gespecialiseerd in de Haagse en Rotterdamse architectuur en stedenbouw van de 19de en 20ste eeuw. De laatste jaren heeft hij zich toegelegd op de architectuur van Nederlandse ziekenhuizen. Hij is sinds 2008 actief als zelfstandig onderzoeker, docent, studentenbegeleider, publicist en excursieleider. Van zijn hand verschenen onder meer de boeken Schoone Eenheid (2008), Welstand en Monumentenzorg in Den Haag (2010), Chinese Muur. 50 jaar (2015), De Papaverhof van Jan Wils (2017), 100 jaar Nieuwe Haagse School (2018) en 100 jaar modern Den Haag.

Reisprogramma:

Dit is een voorlopig programma, dat nog op onderdelen kan worden aangepast.

Dag 1

We maken de reis per trein naar Berlijn. We vertrekken vanaf station Amsterdam Centraal. Het is ook mogelijk om op tussengelegen stations in te stappen.

De vertrektijden op de heenreis zijn:

  • Amsterdam: 09:59 uur
  • Amersfoort: 10:36 uur
  • Apeldoorn: 11:02 uur
  • Deventer: 11:18 uur
  • Hengelo: 11:52 uur

Aan het einde van de middag komen we in Berlijn aan.

We maken ’s avonds kennis met de stad door middel van een vaartocht over de Spree.

Dag 2
Deze dag besteden we aandacht aan overheidsgebouwen en monumenten. Zo bezoeken we het imposante 19e-eeuwse Rijksdaggebouw met de moderne transparante koepel. Ook bekijken we deze dag de Nederlandse ambassade en bezoeken het oorlogsmonument.

Dag 3

Met Marcel gaan we de wijken Hansaviertel en Kreuzberg bekijken. De Interbau 57 architectuurtentoonstelling heeft bijgedragen aan de wederopbouw en een aantal kenmerkende gebouwen opgeleverd. De oude wijk Kreuzberg heeft een aantal bijzondere stadsvernieuwingsprojecten.

Ook bezoeken we Alexanderplatz in Oost-Berlijn.

Dag 4

Het thema van deze dag is museum- en theaterarchitectuur. En daar is in Berlijn veel van te vinden. Op het programma staat het Jüdisches Museum, Neue Nationalgalerie, het vijfhoekige Berliner Philharmonie en het Museumviertel met Neues Museum.

Dag 5

Met een bus maken we een tocht buiten Berlijn en bezoeken we in Potsdam het park en het Slot Sanssouci.

Dag 6

Deze ochtend  hebben we als waardige afsluiter van de reis het vernieuwde Hauptbahnhof van Berlijn.

Hier vandaan reizen we per trein weer terug naar Nederland. We vertrekken omstreeks 14.00 uur uit Berlijn. Omstreeks 20.00 uur arriveren we weer op Amsterdam Centraal. Uiteraard is het op de terugweg ook mogelijk om op een van de tussengelegen stations uit te stappen.

Reisinformatie

Datum: 27 mei t/m 1 juni 2024
Prijs: € 1.745,- p.p. obv een 2-persoonskamer
€ 1.895,- p.p. obv een 1-persoonskamer
Gidsen: architectuurhistoricus Marcel Teunissen
Reis: heen- en terugreis per trein
Inbegrepen: reis per trein, overnachtingen, maaltijden, gids, toegangen, vervoer te plaatse

Aanmelden: 

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.