Architectuurreis naar Berlijn met Marcel Teunissen
In het voorjaar van 2023 maakten we met Marcel Theunissen een succesvolle architectuurreis naar Berlijn. Als nel bleek dat een week onvoldoende was om in een week alle interessante locaties te bezoeken. Daarom organiseren we de reis in 2024 opnieuw.
Er is waarschijnlijk geen Metropool in de wereld die de laatste honderd jaar zo ten prooi is gevallen aan tumultueuze gebeurtenissen als Berlijn. De stad van grote allure, eens genaamd ‘Athene aan de Spree’, werd grotendeels verwoest, verdeeld en herrees sterker en grootser dan het was. En dat allemaal in de 20e eeuw!
De hernieuwde energie die Berlijn uitstraalt is ook vandaag te voelen. De stad toont een mengeling van architectonische bouwstijlen. De meeste bouwerken uit de Nazistische tijd zijn inmiddels verdwenen. De imposante voormalige luchthaven Tempelhof is inmiddels omgebouwd tot een immens stadspark. Met de herbouw van het stadsslot komt de klassieke architectuur terug in het straatbeeld. Maar binnen de muren wordt het een modern complex met musea, een zalencentrum en een bioscoop.
We maken een reis per bus naar Berlijn en bezoeken met architectuurhistoricus Marcel Teunissen kenmerkende gebouwen en wijken. Natuurlijk zullen bekende bouwwerken als de Telespargel (de televisietoren) en de Brandenburger Tor, iconen die het Berlijnse stadsbeeld kenmerken, niet ontbreken. Ook een bezoek aan de Rijksdag staat op het programma.
Marcel Teunissen (Den Haag, 1961) is als architectuurhistoricus gespecialiseerd in de Haagse en Rotterdamse architectuur en stedenbouw van de 19de en 20ste eeuw. De laatste jaren heeft hij zich toegelegd op de architectuur van Nederlandse ziekenhuizen. Hij is sinds 2008 actief als zelfstandig onderzoeker, docent, studentenbegeleider, publicist en excursiesleider. Van zijn hand verschenen onder meer de boeken Schoone Eenheid (2008), Welstand en Monumentenzorg in Den Haag (2010), Chinese Muur. 50 jaar (2015), De Papaverhof van Jan Wils (2017), 100 jaar Nieuwe Haagse School (2018) en 100 jaar modern Den Haag.
Reisprogramma:
Hieronder het programma op hoofdlijnen, zoals dat in 2023 is uitgevoerd. Het definitieve programma voor deze reis zal begin 2024 worden samengesteld.
Dag 1
We maken de reis per bus naar Berlijn. We vertrekken vanaf P&R Utrecht Westraven.
Aan het einde van de dag komen we in Berlijn aan.
We maken ’s avond kennis met de stad door middel van een vaartocht over de Spree.
Dag 2
Deze dag besteden we aandacht aan overheidsgebouwen en monumenten. Zo bezoeken we het imposante 19e-eeuwse Rijksdaggebouw met de moderne transparante koepel. Ook bekijken we deze dag de Nederlandse ambassade en bezoeken het oorlogsmonument.
Dag 3
Met Marcel gaan we de wijken Hansaviertel en Kreuzberg bekijken. De Interbau 57 architectuurtentoonstelling heeft bijgedragen aan de wederopbouw en een aantal kenmerkende gebouwen opgeleverd. De oude wijk Kreuzberg heeft een aantal bijzondere stadsvernieuwingsprojecten.
Ook bezoeken we Alexanderplatz in Oost-Berlijn.
Dag 4
Het thema van deze dag is museum- en theaterarchitectuur. En daar is in Berlijn veel van te vinden. Op het programma staat het Jüdisches Museum, Neue Nationalgalerie, het vijfhoekige Berliner Philharmonie en het Museumviertel met Neues Museum.
Dag 5
Met een bus maken we een tocht buiten Berlijn en bezoeken we in Potsdam het park en het Slot Sanssouci.
Dag 6
Deze ochtend besteden we aan nieuwe architectuur met het gebouw van de Deutsche Bank en als waardige afsluiter het vernieuwde Hauptbahnhof van Berlijn.
In de loop van de dag vertrekken we weer per bus naar Nederland.
Reisinformatie
Datum: | 27 mei t/m 1 juni 2024 |
Prijs: | de prijs voor deze reis wordt nog bekendgemaakt |
Gidsen: | architectuurhistoricus Marcel Teunissen |
Reis: | Heen- en terugreis per bus |
Inbegrepen: | reis per touringcar, overnachtingen, maaltijden, gids, toegangen |
Aanmelden: