Baden-Württemberg, broeinest van keizershuizen

Voor iedereen die geïnteresseerd is in Europese dynastieën organiseren we met Steven Bastmeijer een reis naar Baden-Württemberg en Zwitserland. Hier
liggen de stamsloten van de grootste dynastiën van Europa op betrekkelijk korte afstand van elkaar.

Via de Schwäbisch Alb trekken we naar streek rond de Bodensee. Een machtig interessante reis waarbij weer de nodige zijpaden bewandelt zullen worden. We kunnen het bijvoorbeeld niet laten toch ook maar Arenenberg met het verhaal van Hortense de Beauharnais te bezoeken.

We nemen er de tijd voor en tijdens deze 8-daagse reis dwaalt u in goed gezelschap door het zuiden van Baden-Württemberg. Bezoeken aan steden
en burchten langs de sporen van Hohenstaufers, Hohenzollerns, Habsburgers en andere vostenhuizen van Baden en Württemberg.

Reisprogramma:

Groot deel van deze reis verblijven we in het middeleeuwse hertogdom Zwaben

Dag 1, reis en Kaiserdome
Wij rijden van Utrecht naar Baden Württemberg. Onderweg maken we een stop bij één van de Kaiserdome aan de Rijn in Mainz, Worms of Speyer. In de regio van Karlsruhe overnachten we.

Dag 2, de vroege staufers
Deze dag verplaatsen we ons naar de linkeroever van de Rijn. De tocht begint met een bezoek aan de burcht Trifels waar de keizerlijke kroonjuwelen werden bewaard. We bevinden ons dan in Rijnland-Palts en steken hiervandaan de grens met Frankrijk over naar de Elzas voor een bezoek aan de grafkerk van de vroege Staufers in St. Walbourg.

Vervolgens bezoeken we Hagenau. Ondanks de verwoestingen tijdens de vele oorlogen die deze grensstad heeft gezien vinden we hier toch nog restanten van de middeleeuwen toen dit een belangrijke stad was in Zwaben.

We keren ’s avonds terug naar hetzelfde hotel

Dag 3, abdijen en kuuroorden
We blijven aan de rechteroever van de Rijn en bezoeken als eerste de Abdij van Maulbronn.

Het klooster Maulbronn werd in 1147 gesticht en wordt beschouwd als het meest complete en best bewaarde kloostercomplex ten noorden van de Alpen.

De tocht trekt naar het zuiden langs Hirsau bij Calw waar de ruïnes zien van het jachtslot en klooster dat hier stonden. We reizen door naar het historisch kuuroord Baden-Baden en eindigen deze dag in Durbach voor een diner in de Weinstube van Schloss Staufenberg, het eerste stamslot der Hohenstaufen.

Dag 4, Hohenstaufen en de vroege Habsburgers
Opnieuw steken we de Rijn over om aan de Franse kant Haut Koenigsbourg te bezoeken. Tijdens de middeleeuwen was dit strategisch langs handelswegen gelegen slot in handen van de Hohenstaufen.

Via één van de mooiste dorpen van Frankrijk, Kaysersberg reizen we naar Ottmarsheim aan de Rijn. We bezoeken hier de in 1030 gestichte abdijkerk. Stichter was Rudolf von Altenburg, een vroege Habsburger.

We keren terug over de Rijn en reizen naar het hotel in het zuiden van Baden Württemberg.

Dag 5, Zwitserland
Vanuit het hotel maken we deze dag een tocht door Zwitserland. Dat begint met een bezoek aan de Habichtsburg , stamslot van de Habsburgers.

’s Middags maken we een uitsapje naar een andere periode voor een bezoek aan Arenenberg. Met een prachtig uitzicht over het Bodenmeer bezoeken we hier het huis waar Hortense de Beauharnais haar toevlucht vond na de ondergang van Napoleon.

Dag 6, Hohenzollern
Het wordt tijd om weer langzaam richting het noorden te gaan. We doen dat door eerst langs het kloosterdorp Salem met een uitgebreide cisterciënzerabdij te reizen. Vervolgens staat Schloss Sigmaringen op het programma. Het residentieslot en administratieve zetel van de vorsten van Hohenzollern-Sigmaringen gelegen aan de Donau aan de zuidelijke rand van de Schwäbische Alb.

Deze dag blijft in het teken van de Hohenzollern staan, want we bezoeken ook het Schloss Hohenzollern dat in de negentiende eeuw zijn huidige vorm kreeg en nog steeds familiebezit is van de familie Hohenzollern.

Het hotel voor de laatste twee nachten ligt in de buurt van Stuttgart.

Dag 7, Württemberg
We brengen een kort bezoek aan de plek waar eens Burg Württemberg stond en nu een mausoleum is opgericht voor Koning Willem I van Württemberg en zijn vrouw Catherine Pavlovna van Rusland.

We bekijken de ruïnes van Burg Hohenstaufen en reizen dan door naar Kloster Lorch en Schwäbisch Gmünd.

Dag 8, Kloster Grosscomburg
Voordat we de terugreis aanvangen brengen we een kort bezoek aan Kloster Grosscomburg. De terugreis wordt onderbroken voor een interessant bezoek en dan denken we aan het begin van de avond terug te zijn in Utrecht.

Reisinformatie:

Datum: 17 t/m 24 juli 2023
Prijs: € 1.990,- p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 2.240,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Gids: Steven Bastmeijer
Vertrek: Utrecht P & R Westraven

  Inschrijven


  Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.

  Extra informatie bij dag 2
  Burcht Trifels:

  Extra informatie bij dag 4
  Haut Koenigsbourg: 

  Extra informatie bij dag 5
  Napoleonmuseum Arenenberg: 

  Extra informatie bij dag 6
  Schloss Hohenzollern: