Reis met Bernier Cornielje en Marieke Wittenhorst naar Sarajevo

Balkanreis met Bernier Cornielje en Marieke Wittenhorst naar Bosnië en Herzegovina

Gelegen aan de rivieren Miljacka en de Bosna ligt Sarajevo in een vallei in de Dinarische Alpen. Het zichtbare verleden van de stad begint in 1461 als het onderdeel wordt van het Ottomaanse rijk en in de 16e eeuw groeit de stad tot één van de modernste steden van Europa. De Latijnse brug over de Miljack rivier is een van overblijfselen uit de Ottomaanse tijd van Sarajevo. Het is een van de oudste bezienswaardigheden. De eerste brug op deze plaats zal rond 1514 gebouwd zijn en was gemaakt van hout. In 1565 kwam hiervoor een stenen brug in de plaats.

Met de neergang van het Ottomaanse rijk komt de stad in 1878 onder gezag van het Habsburgse rijk te vallen. Op 28 juni 1914 is Sarajevo dan het middelpunt van de wereld als bij diezelfde historische brug over de Miljack, Gavrilo Princip het fatale schot lost waardoor de Servische kroonprins sterft. De moord blijkt het startschot te zijn voor de Eerste Wereldoorlog.

Na de Tweede Wereldoorlog maakt de stad deel uit van Joegoslavië. De industrie floreerde en de stad werd uitgebreid. Sarajevo ging weer meedoen in de vaart der volkeren. Zo werden de Olympische Winterspelen in 1984 in Sarajevo werden gehouden.
Tot in 1992 de ogen van de wereld zich opnieuw op de stad richtten en de stad drie jaar lang belegerd werd. Tegenwoordig is het rustig in de stad maar dit roerige verleden wordt deze reis goed zichtbaar.

Reisprogramma

Dag 1, reisdag
Er is geen rechtstreekse vlucht naar Sarajevo. We vliegen dus met een overstap in Frankfurt of Wenen.

Dag 2, Sarajevo
In Sarajevo bezoeken we het museum dat de Oostenrijks-Hongaarse periode van 1878 – 1918 tentoon stelt en gelegen is op de hoek waar in 1914 Gavrilo Princip dat fatale schot op de Oostenrijkse kroonprins Frans-Ferdinand loste.

Dag 3, het Ottomaanse rijk
Sarajevo is ook de stad waar oost en west elkaar ontmoeten met bijvoorbeeld de Keizermoskee en de Heilig Hart-Kathedraal.

Dag 4, Višegrad
Vanuit Sarajevo maken we een tweedaagse excursie naar Višegrad. In ‘De brug over de Drina’ beschrijft nobelprijswinnaar Ivo Andrić de geschiedenis van zijn land. Ook varen we over de Drina, een prachtig natuurgebied op de grens van Servië en Bosnië.

Dag 5, Srebrenica
Voor de wereld is de naam Srebrenica onlosmakelijk verbonden aan het drama in 1995.
We zullen hier ook bij stil staan. We brengen een bezoek aan het museum en krijgen een rondleiding door een lokale gids die het van dichtbij meemaakte.
Met de bus verkennen we de grenzen van de compound.

Dag 6, Mostar
We maken vanuit Sarajevo een excursie naar Mostar waar in de Ottomaanse tijd ‘Mostari’ (bewakers) een houten brug over de Neretva bewaakten. De brug is er nog steeds, nu in steen en is een iconisch beeld.
Mogelijk reizen we met een iconische treinrit terug naar Sarajevo.

Dag 7, het beleg van Sarajevo
We staan stil bij de recentere geschiedenis van de stad met tour over het beleg van Sarejevo waarbij we ook een de tunnel bezoeken die door het Bosnische leger in 1993 tijdens de belegering van de stad werd gegraven om de stad in en uit te kunnen.

Dag 8, terugreis
Terugvlucht naar Nederland

Reisinformatie

Datum: 22 t/m 29 juni 2024
Prijs: € 1.990,- p.p. obv een 2-persoonskamer
€ 2.240,- p.p. obv een 1-persoonskamer
Inclusief: In deze reis zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, hotels, gidsen, entrees, informatiepakket, koffie/thee, lunches en diners tijdens excursiedagen en excursies inbegrepen.
Exclusief: Reis- en annuleringsverzekeringen

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.