Project omschrijving

Nederlanders in Malabar – Bauke van der Pol


Nederlanders in Malabar

In veel opzichten een andere VOC-vestiging is Fort Cochin aan de Malabarkust (nu Kerala). In 1663 veroverde de VOC deze ‘bruid waarom wij dansten’ op de Portugezen.
De Friese predikant Jacobus Canter Visscher was jarenlang predikant van de Hervormde kerk in Fort Cochin. Hij stelde zijn ervaringen te boek onder de titel Mallabaarse Brieven. Tot verrassing van hem en de Nederlanders bleek daar al eeuwenlang een joodse gemeenschap te wonen. Een van hen was een belangrijke bemiddelaar voor de Nederlanders op de Peperkust. Het fort in Cochin is het best bewaard gebleven Nederlandse erfgoed in India en daarom was het niet toevallig dat koning Willem Alexander en Maxima er in 2019 een bezoek brachten aan deze plaats.

Bauke van der Pol is cultureel-antropoloog (Vrije Universiteit, Amsterdam) met als specialisatie India. HOVO-docent Universiteit van Groningen. India bezoek ik al vanaf 1974, als begeleider van reizen en als onderzoeker naar het Nederlands erfgoed. Verschillende publicaties zijn er verschenen evenals een aantal boeken: De VOC in India (ook in het Engels), Holland aan de Ganges, Mallabaarse Brieven en The Dutch in Fort Cochin (Engels).

Informatie:
Spreker: Bauke van der Pol
Datum uitzending: 30 april 2021
Onderwerpen: Republiek, India
Duur: 1 uur en 27 minuten

Informatie bij deze lezing

Meer informatie over de Malabar Kust vindt u ook in de Atlas of Mutual Heritage: Link >>

In de chat noemde nog iemand het lezenswaardige boek: ‘The God of Small Things’ van Arundhati Roy. Wikipedia Arundhati Roy. Bij Uitgeverij Prometheus is het boek als e-book te koop. Link >>. In boekvorm is het waarschijnlijk alleen tweedehands of in de bibliotheek verkrijgbaar.

Het boek van Bauke van der Pol ‘Holland aan de Ganges’ is onder andere te koop bij onze partner Van Vliet Boekhandel: Link >>
Het boek Mallabaarse Brieven is helaas niet meer verkrijgbaar.