Architectuur in Berlijn met Marcel Teunissen

De nieuwe datum voor deze reis wordt 8 t/m 13 mei 2023

Is er wel een Metropool in de wereld die de laatste honderd jaar zo ten prooi is gevallen aan tumultueuze gebeurtenissen. De stad van grote allure, eens genaamd ‘Athene aan de Spree’, werd grotendeels verwoest, verdeeld en herrees sterker en grootser dan het was. En dat allemaal in de 20e eeuw! De hernieuwde energie die Berlijn uitstraalt is ook vandaag te voelen. Met de herbouw van het stadsslot komt de klassieke architectuur terug in het straatbeeld. Maar binnen de muren wordt het een modern complex met musea, een zalencentrum en een bioscoop.

We maken een reis per trein naar Berlijn en bezoeken met architectuurhistoricus Marcel Teunissen kenmerkende gebouwen en wijken.

Marcel Teunissen (Den Haag, 1961) is als architectuurhistoricus gespecialiseerd in de Haagse en Rotterdamse architectuur en stedenbouw van de 19de en 20ste eeuw. De laatste jaren heeft hij zich toegelegd op de architectuur van Nederlandse ziekenhuizen. Hij is sinds 2008 actief als zelfstandig onderzoeker, docent, studentenbegeleider, publicist en excursiesleider. Van zijn hand verschenen onder meer de boeken Schoone Eenheid (2008), Welstand en Monumentenzorg in Den Haag (2010), Chinese Muur. 50 jaar (2015), De Papaverhof van Jan Wils (2017), 100 jaar Nieuwe Haagse School (2018) en 100 jaar modern Den Haag.

Reisprogramma:

Programma op hoofdlijnen, het definitieve programma kan hiervan afwijken en de dagvolgorde kan wijzigen

Dag 1

We maken de reis per trein naar Berlijn. U heeft de volgende opstapmogelijkheden:

om 09:10 uur – Amsterdam Centraal
om 09:31 uur – Hilversum
om 09:43 uur – Amersfoort Centraal
om 10:09 uur – Apeldoorn
om 10:20 uur – Deventer
om 10:46 uur – Almelo
om 10:57 uur – Hengelo
Met deze verbinding komen we volgens de dienstregeling om 15:22 uur in Berlijn aan. We brengen de koffers naar het hotel in de buurt van het station.

We maken ’s avond kennis met de stad door middel van een vaartocht over de Spree.

Dag 2
Deze dag besteden we aandacht aan overheidsgebouwen en monumenten. Zo bezoeken we het imposante 19e-eeuwse Rijksdaggebouw met de moderne transparante koepel. Ook bekijken we deze dag de Nederlandse ambassade en bezoeken het oorlogsmonument.

Dag 3

Met Marcel gaan we de wijken Hansaviertel en Kreuzberg bekijken. De Interbau 57 architectuurtentoonstelling heeft bijgedragen aan de wederopbouw en een aantal kenmerkende gebouwen opgeleverd. De oude wijk Kreuzberg heeft een aantal bijzondere stadsvernieuwingsprojecten.

Ook bezoeken we Alexanderplatz in Oost-Berlijn.

Dag 4

Het thema van deze dag is museum- en theaterarchitectuur. En daar is in Berlijn veel van te vinden. Op het programma staat het Jüdisches Museum, Neue Nationalgalerie, het vijfhoekige Berliner Philharmonie en het Museumviertel met Neues Museum.

Dag 5

Met een bus maken we een tocht buiten Berlijn en bezoeken we in Potsdam het park en het Slot Sanssouci.

Dag 6

Deze ochtend besteden we aan nieuwe architectuur met het gebouw van de Deutsche Bank en als waardige afsluiter het vernieuwde Hauptbahnhof van Berlijn.

Met de trein keren we dan terug naar Nederland waar we dan volgens dienstregeling om 19:00 uur op Amsterdam CS zijn en eerder op andere stations in Nederland.

Reisinformatie

Datum: 8 t/m 13 mei 2023
Prijs: € 1.295,- p.p.op basis van een tweepersoonskamer
€ 1.395,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Gidsen: Marcel Teunissen
Reis: Heen en terugreis per trein

    Inschrijven

    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.