Project omschrijving

Architectuur in Berlijn en een eeuw Europese geschiedenis

Is er wel een Metropool in de wereld die de laatste honderd jaar zo heen en weer is geslingerd. Een stad van grote allure, eens genaamd ‘Athene aan de Spree’, werd grotendeels verwoest, verdeeld en herrees sterker en grootser dan het was. En dat allemaal in de 20e eeuw! De hernieuwde energie die Berlijn uitstraalt is ook vandaag te voelen. Met de herbouw van het stadsslot komt de klassieke architectuur terug in het straatbeeld. Maar binnen de muren wordt het een modern complex met musea, een zalencentrum en een bioscoop.

We maken een reis per trein naar Berlijn en zien hoe de stad in een eeuw tijd veranderde.

Reisprogramma:

Dag 1, treinreis naar Berlijn

De eerste dag reizen we comfortabel met de trein naar Berlijn. Aan het begin van de avond komen we daar aan. We overnachten in een hotel aan de rand van het centrum met goede verbindingen.

Dag 2, Potsdam

We bezoeken Potsdam. Het was het buiten van de Pruisische koningen en keizers met schitterende parken en paleizen waarvan we Sanssouci gaan bezoeken. Nederlanders hebben nog aan deze stad meegebouwd, wat goed zichtbaar is in de Hollandse wijk. Na de Tweede Wereldoorlog werd hier in Schloss Ceciliënhof de conferentie van Potsdam gehouden, waar Stalin, Truman en Churchill spraken over de verdeling van Duitsland.

Dag 3, Berlijn

Vanaf het Alexanderplatz, vanouds het stadscentrum, lopen we richting de Brandenburger Tor. We bezoeken de Berliner Dom, de universiteit en het plein waar de boekverbranding plaats vond. En dat allemaal gelegen aan die prachtige Unter den Linden.

Meerdere aspecten van de beroemde architectuur komen deze dag aan de orde. We gaan iets zien van de resten van de deling met stukken van de muur met als hoogtepunt: Checkpoint Charlie. Het indrukwekkende Holocaust monument. Maar ook het nieuwe Berlijn aan het Potsdammer Platz.

Dag 4, Tempelhof

De dag begint met een rondleiding over het vliegveld Tempelhof. In de stad gelegen en het decor van de luchtbrug waarmee het afgesloten West-Berlijn werd open gehouden. Via de wijk Kreuzeberg reizen we terug naar het centrum van Berlijn voor een bezoek een het DDR Museum. De collectie geeft een beeld van het dagelijkse leven in de DDR. We bevinden ons dan op weer op de Alexanderplatz. Hiervandaan reizen we naar de East Side Gallery waar we inschepen voor een vaartocht met diner aan boord over de Spree.

Dag 5, Bundestag

De vijfde dag bezoeken we het nieuwe regeringscentrum met als hoogtepunt een bezoek aan de Rijksdag. Dit prachtige gebouw, van buiten authentiek en van binnen functioneel modern. We krijgen hier een interessante uitleg over de werking van de Duitse democratie. Een bezoek aan het dak van de Rijksdag geeft ons een adembenemend gezicht over de stad. Na de lunch reizen we naar Amsterdam waar we aan het begin van de avond aankomen.

Reisinformatie

Datum: 11 tot en met 16 mei 2020
Prijs: € 1.195,- p.p.op basis van een tweepersoonskamer
€ 1.295,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Gidsen: Lokale gidsen (Nederlands- en Duitstalig)
Reis: We reizen per trein:
Heen, 11 mei 2020: Vertrek Amsterdam CS 09:00 uur
Aankomst Berlijn 15:22 uur
Terug Vertrek Berlijn 14:34 uur
Aankomst Amsterdam is 21:00 uur
Er zijn extra opstapmogelijkheden in bijvoorbeeld Amersfoort en Hengelo

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.