Bommen Berend en het Rampjaar

In Duitsland (Münsterland) wordt er over prinsbisschop Christoph Bernard von Galen (1606-1678) met respect en ontzag gesproken. In Nederland (Groningen) is hij de kwade genius die twee keer de Republiek aanviel en bekend bleef als “Bommen Berend”. Waar in de rest van Nederland het Rampjaar 1672 in het teken staat van “redeloos, radeloos en reddeloos”, vieren de Groningers nog steeds elk jaar op 28 augustus de victorie op Bommen Berend: “Gronings Ontzet”. Von Galen was, is en blijft een controversiële historische figuur die tot op de dag van vandaag tot de verbeelding spreekt. Hoogste tijd om de aanval op het Noorden van de Republiek eens vanuit het perspectief van de roemruchte bisschop te benaderen. In de voetsporen van “Bommen Berend” dus!

Reisprogramma:

Dag 1

De eerste dag staat in het teken van de achtergronden en motieven van Christoph Bernhard von Galen als prinsbisschop van Münster (1650-1678).

Vanuit Utrecht reizen we met onze luxe touringcar naar Slot Ahaus, de prinsbisschoppelijke residentie en ook het sterfhuis van Von Galen. We bezoeken ook het Torhausmuseum waar we meer te weten komen over het prinsbisdom Münster.

Na de lunch reizen we naar Coesfeld waar we de restanten van de Ludgerusburg, de citadel en residentie van Von Galen gaan zien. We bezoeken daar ook de Lambertikirche met het beroemde “Gabelkreuz” en de Jezuïtenkerk.

We eindigen de dag in Münster en brengen een bezoek aan de Paulusdom met als hoofddoel het grafmonument van Christoph Bernhard von Galen in de kooromgang.

We overnachten in Münster.

Dag 2

We volgen de troepenbewegingen van Von Galen richting Groningen. We gaan begrijpen waarom de Duitsers in zijn tijd ook al spraken van de “Kanonenbischof”.

We reizen eerst naar Bad Bentheim en bezoeken daar de Johannes de Doperkerk. In 1670 gesticht door graaf Ernst Wilhelm van Bentheim en bisschop Christoph Bernhard. Daarbij komt “de kwestie Bentheim” ter sprake.

Via het historische Lingen – destijds een heerlijkheid van de Oranje’s en in 1672 door Von Galen veroverd en bezet – zullen we telkens de sporen van de aanval volgen.

Via de oude route over Geeste komen we in Meppen. We maken daar een korte wandeling over de historische vestingwal en zien het voormalige bisschoppelijke burchtterrein. We brengen een bezoek aan de fraaie Gymnasialkirche met de replica van de Mater Dolorosa van Telgte.

Via een interessante route waarbij we langs een aantal burchten komen, arriveren we in de vesting Bourtange. We krijgen daar een toelichting over de verdediging van Bourtange door kapitein Bernhard Johan Prott (het “gouden bombardement”).

Daarna reizen we via het Huis te Wedde en de vesting Oudeschans naar Groningen waar we overnachten.

Dag 3

De derde dag brengen we door in Groningen; de stad waar Christoph Bernhard zijn zinnen op had gezet, maar na een roemruchte belegering van vijf weken de aanval moest staken.

We bezoeken het Groninger Museum waar de wel heel interessante tentoonstelling ‘Stad houdt Stand’ loopt. We nemen hier de tijd voor en laten ons deskundig rondleiden.

Na de lunch maken we een wandeling door het zuidelijke deel van de historische binnenstad op zoek naar sporen van de Münsterse bombardementen van 1672.

Daarna maken we de terugreis naar Utrecht.

Reisinformatie

Datum: 20 t/m 22 oktober 2022
Prijs: € 695,- p.p. op basis van tweepersoonskamer
€ 745,- p.p. op basis van éénpersoonskamer
Inclusief: In deze reis zijn alle kosten voor maaltijden, gidsen, vervoer, bezoeken en overnachtingen inbegrepen. Inschrijvers krijgen ook een link naar een over dit onderwerp onlangs gehouden Webinar.
Exclusief: reis- en annuleringsverzekeringen
Gids: Historicus drs. Jochem Abbes

    Inschrijven

    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.