Project omschrijving

Reis over Willy Brandts Oostpolitiek met Anja Fricke

Iedereen in de voormalige DDR was dol op Willy Brandt! ‘Willy Brandt ans Fenster’ riepen duizenden DDR-burger op 19 maart 1970 in Erfurt in de DDR. Een mooiere start kan men zich niet wensen als staatshoofd van de BRD door de DDR-burger. Een eerste gesprek tussen West en Oost. Brandt zocht toenadering naar het andere Duitsland. Dit betekende tegelijkertijd ook het verder in gesprek gaan met de toenmalige Sovjetunie. De DDR kon en wilde ook niet eigenmachtig beslissen. De veranderde situatie van toen de jaren 70 valt met nu te vergelijken. Ook nu moet Europa een nieuwe Oostpolitiek voeren.

Tijdens de reizen die we met Anja Fricke ondernemen gaat het veel over de DDR en wat er in die periode gebeurde. Tijdens deze korte reis naar Unkel en Koblenz richten we onze blik echter op West-Duitsland. Wat hield de Oostpolitiek in voor de BRD en DDR? Hoe werkte dat uit op de twee tegenoverstaande ideologieën van Sovjetunie en Amerika.

Reisprogramma:

Het programma wordt een korte, 2-daagse, reis naar Unkel. Dit stadje ligt aan de Rijn circa 20 kilometer ten zuiden van Bonn. We vinden hier het Willy Brandt Forum.

Ook is het deze reis de bedoeling in Koblenz het archief te bezoeken met de Stasi-archieven die hier te vinden zijn. Op de heen- en terugweg zullen we de reis onderbreken voor een interessant bezoek. Het gedetailleerde programma volgt binnenkort.

Dag 1

We reizen van Utrecht P&R Westraven naar Unkel. De reis wordt onderbroken voor een interessante stop. Rond 15:00 uur hopen we in Unkel te zijn. Een prachtig stadje aan de Rijn waar de het Willy Brandt centrum bezoeken.

We overnachten een eindje ten zuiden van Unkel in Hotel zur Engelsburg in Hausen.

Dag 2

‘s Morgens brengen we een bezoek aan het Bundesarchiv in Koblenz. Ook wandelen we hier naar de Deutsche Ecke waar de Moezel in de Rijn stroomt. Op de terugweg naar Nederland maken we een stop in het Limburgse Stein voor een bezoek aan het DDR museum aldaar. We verwachten rond 17:00 uur terug in Utrecht te zijn.

Reisinformatie

Datum: 9 t/m 10 juni 2022 (2 daagse reis)
Prijs: € 195.- p.p. op basis van een tweepersoonskamer
€ 225,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen, informatiepakket en gidsen inbegrepen.
Exclusief: Reis en/of annuleringsverzekeringen

    Inschrijven

    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.