Project omschrijving

Een reis over Breughel in Vlaanderen

In 2019 vieren Brussel en Vlaanderen het leven en de tijd van Pieter Bruegel de Oude. De aanleiding hiervoor is de 450e verjaardag van zijn overlijden. Deze uitzonderlijke kunstenaar schilderde een uniek oevre bij elkaar. Er worden in de komende maanden verschillende tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd om zijn werk opnieuw over het voetlicht te brengen.

Bruegel, ook wel bekend als Boeren-Bruegel, werd waarschijnlijk tussen 1525 en 1530 geboren. Waar zijn wieg precies gestaan heeft is onbekend, maar men vermoedt dat het ergens in Brabant geweest moet zijn. Hij is op latere leeftijd getrouwd met Mayke, de dochter van zijn leermeester Pieter Coecke van Aelst. Samen kregen zij twee zonen en een dochter.

Wanneer u hem in een tijdsbeeld wilt plaatsen, dan past hij tussen Jheronimus Bosch (ca. 75 jaar ouder) en Rubens (ca. 50 jaar jonger). De zestiende eeuw was een tijd van onrust en godsdienstoorlogen, van onderdrukking door de Spanjaarden en onafhankelijkheidsstreven in de Nederlanden. Dat valt te merken in het werk van Bruegel. Hij staat zeker niet aan de kant van het katholieke Spanje, maar kiest ook niet onvoorwaardelijk voor de protestantse opstandelingen. Er zijn ongeveer 45 schilderijen en 65 tekeningen van hem bewaard gebleven. Deze driedaagse reis neemt u mee naar Antwerpen, Brussel en Sint-AnnaPede. We bezoeken tentoonstellingen en musea die gewijd zijn aan deze beroemde schilder.

Reisprogramma:

Dag 1 – Antwerpen

In het centrum van Antwerpen maken we een Pieter-Bruegelwandeling onder leiding van een gids. We bezoeken een aantal plaatsen die in verband gebracht zullen worden met zijn werk, invloed en tijd.
We wandelen over de Grote Markt en bezoeken de kathedraal. In Museum Mayer van den Berg bekijken we de Dulle Griet en Twaalf spreuken op borden. Ook bekijken we tekeningen van Breughel in het Snijders en Rockoxhuis.
U overnacht in de buurt van Brussel

Dag 2 – Brussel

We beginnen deze dag bij De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. Hier vinden we de op één na grootste verzameling schilderijen van Pieter Bruegel de Oude ter wereld. Vanwege de 450e sterfdag is er dit jaar extra aandacht voor deze weerken.

Daarna gaan we naar de Kerk van Onze Lieve Vrouwe Ter Kapelle waar hij begraven is en zijn standbeeld staat. Ook doen we nog een stadswandeling in de wijk Marollen in Brussel.

Dag 3 – Sint-Anna-Pede

We beginnen ‘s morgens in Brussel en brengen daarna, ter afsluiting van deze reis, een bezoek aan Sint-AnnaPede. Hier bekijken we het kerkje dat afgebeeld is op het schilderij “De Parabel der Blinden”. Waarna we terugkeren naar het vertrekpunt.

Reisinformatie

Datum: 28 – 30 november 2019
Prijs: € 590,- p.p op basis van een tweepersoonskamer
€ 645,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Start: 09.30 uur vertrek vanaf P+R Westraven (Utrecht)
Einde: 18.00 uur aankomst op P+R Westraven (Utrecht)

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.