Project Description

Een reis over Breughel in Vlaanderen

In 2019 vieren Brussel en Vlaanderen het leven en de tijd van Pieter Bruegel de Oude. De aanleiding hiervoor is de 450e verjaardag van zijn overlijden. Deze uitzonderlijke kunstenaar schilderde een uniek oevre bij elkaar. Er worden in de komende maanden verschillende tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd om zijn werk opnieuw over het voetlicht te brengen.

Bruegel, ook wel bekend als Boeren-Bruegel, werd waarschijnlijk tussen 1525 en 1530 geboren. Waar zijn wieg precies gestaan heeft is onbekend, maar men vermoedt dat het ergens in Brabant geweest moet zijn. Hij is op latere leeftijd getrouwd met Mayke, de dochter van zijn leermeester Pieter Coecke van Aelst. Samen kregen zij twee zonen en een dochter.

Wanneer u hem in een tijdsbeeld wilt plaatsen, dan past hij tussen Jheronimus Bosch (ca. 75 jaar ouder) en Rubens (ca. 50 jaar jonger). De zestiende eeuw was een tijd van onrust en godsdienstoorlogen, van onderdrukking door de Spanjaarden en onafhankelijkheidsstreven in de Nederlanden. Dat valt te merken in het werk van Bruegel. Hij staat zeker niet aan de kant van het katholieke Spanje, maar kiest ook niet onvoorwaardelijk voor de protestantse opstandelingen. Er zijn ongeveer 45 schilderijen en 65 tekeningen van hem bewaard gebleven. Deze driedaagse reis neemt u mee naar Antwerpen, Brussel en Sint-AnnaPede. We bezoeken tentoonstellingen en musea die gewijd zijn aan deze beroemde schilder.

Reisprogramma:

Dag 1 – Antwerpen

In het centrum van Antwerpen maken we een Pieter-Bruegel wandeling onder leiding van een gids. We bezoeken een aantal plaatsen die in verband gebracht
zullen worden met zijn werk, invloed en tijd:

  • De markt en de kathedraal
  • Nieuwe Beurs en Twaalfmaandenstraat
  • Rockoxhuis
  • Rubenshuis
  • Sint-Jorispoort
  • Museum Plantin-Moretus
  • Stedelijk Prentenkabinet
  • Museum Maagdenhuis
  • Museum Mayer van den Bergh

U overnacht in de buurt van Brussel.

Dag 2 – Brussel

We beginnen deze dag bij de grote Bruegeltentoonstelling bij het Jubelpark. Daarna gaan we naar de Kerk van Onze Lieve Vrouwe Ter Kapelle waar hij begraven is en zijn standbeeld staat. Ook doen we nog een stadswandeling in de wijk Marollen in Brussel.

Dag 3 – Sint-Anna-Pede

Ter afsluiting van deze reis brengen we een bezoek aan Sint-AnnaPede. Hier bekijken we het kerkje dat afgebeeld is op het schilderij
“De Parabel der Blinden”. Ook bezoeken we het Openlucht Bruegelmuseum.

Reisinformatie

Datum: 28 – 30 november 2019
Prijs: € 590,- p.p op basis van een tweepersoonskamer
€ 645,- p.p. op basis van een eenpersoonskamer
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Start: 09.30 uur vertrek vanaf P+R Westraven (Utrecht)
Einde: 18.00 uur aankomst op P+R Westraven (Utrecht)

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.