Reis met Klaas Kornaat naar het Engeland van Winston Churchill
Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.
(Winston Churchill)
De reis door Zuid-Engeland is bedoeld om de plaatsen te bezoeken die een rol hebben gespeeld in het leven van Winston Churchill (1874-1965), staatsman en leider van het Verenigd Koninkrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zijn reputatie is groot, niet alleen in Engeland, en hij geldt zonder twijfel als een van de belangrijkste persoonlijkheden van de twintigste eeuw. We bekijken zijn leven en werken in een wat breder verband, waarbij hij staat als ultiem symbool van de macht en ambities van het Britse wereldrijk. Want niet toevallig omspant zijn leven de jaren van Queen Victoria, toen de zon spreekwoordelijk nooit onderging in het British Empire en de politiek in Londen wereldwijde consequenties had. Zijn staatsbegrafenis daarentegen was een somber spektakel in een land dat economisch was vastgelopen terwijl wereldschokkende beslissingen al lang niet meer in Londen werden genomen. Wat was er in de tussentijd gebeurd?
Reisprogramma:
Dag 1 – Calais-Dover-Londen
There’ll be bluebirds over
The white cliffs of Dover
Tomorrow, just you wait and see.
(Vera Lynn)
Na aankomst in Dover kan het Castle het fraaie decor vormen van een historische inleiding. In Dover is het Europese vasteland bijna tastbaar, maar toch ruim 30 kilometer weg. Hier zijn zowel een Romeinse vuurtoren, een middeleeuwse burcht als het hoofdkwartier van de ‘naval operations’ in 1940-1945 te vinden. De ideale plaats om aan te geven dat de Britten en hun eiland al ruim twintig eeuwen in het centrum van de Europese geschiedenis staan.
Het is wat afhankelijk van de plaats van het hotel in Londen, maar in de avond kan wellicht een korte wandeling plaatsvinden naar een opvallende plek in de hoofdstad, restanten/monumenten van de grandeur van het Empire zijn bijna overal te vinden.
Dag 2 – Londen
We would rather see London laid in ruins and ashes than that it should be tamely and abjectly enslaved.
(Winston Churchill)
In Londen wordt men bijna onbeperkt geconfronteerd met geschiedenis. Het is de kunst een aantal highlights te kiezen zonder overvoerd te raken. De dag zou gebouwd kunnen worden rond drie elementen:
- Churchill War Rooms (hoofdkwartier tijdens WOII en biografisch overzicht leven Churchill)
- Wandeling door Londen met standbeeld Churchill/Houses of Parliament/Cenotaph/Westminster Abbey waarbij allerlei elementen uit WOII de revue passeren (inzet vrouwen, Battle of Britain, Bomber Command), maar ook beroemde tijdgenoten passeren (FDRoosevelt, Gandhi)
- Imperial War Museum (V2, uniformen, concentratiekampen/opstellingen met alle belangrijke episodes uit WOII)
Dag 3 – Sporen van WOII
Sometimes it is the people who no one imagines anything of who do the things that no one can imagine.
(Alan Turing)
Korte rit naar Bletchley Park, hoofdkwartier van de Government Code and Cypher School, waar onder leiding van Alan Turing en anderen de Duitse Enigma-code werd gebroken, misschien wel een van de beslissende momenten in WOII en de uiteindelijke geallieerde overwinning. Alles in het diepste geheim, na de oorlog werden alle machines vernietigd. De gebouwen en barakken zijn nog in fraai bewaarde staat en mensen ‘die er bij waren’ hebben de baanbrekende computers ‘Bombe’ & ‘Colossus’ in de originele staat herbouwd.
Na weer een korte rit wellicht een bezoek aan Coventry, waar de Duitse bombardementen (Blitz, 1940) voor grootschalige verwoesting zorgden. Symbool van verzoening is de herbouwde Coventry Cathedral, een indrukwekkend modern bouwwerk, waar bij de opening het War Requiem van Benjamin Britten werd opgevoerd. Er bestaan nauwe banden met andere gebombardeerde steden als Rotterdam en Dresden.
’s Avonds naar Oxford, met eventueel een avondwandeling in een van de ‘hoofdsteden van de Britse elite’.
Dag 4 – Winston Churchill, Britse upper class van de wieg tot het graf
Great battles, won or lost, change the entire course of events, create new standards of values, new moods, new atmospheres, in armies and in nations, to which all must conform.
(Winston over zijn voorvader John Churchill, Duke of Marlborough)
In de morgen naar Blenheim Palace, geboortehuis van Churchill en fraai bewijs van alle elementen die de Britse elite kenmerken, wandeling door de tuinen.
Aansluitend naar St Martin’s Church in nabijgelegen Bladon, waar op het kleine kerkhof het graf van het echtpaar Churchill te vinden is.
Rit terug naar zuidkant Londen, wellicht ruimte voor een avondwandeling met historisch element.
Dag 5 – Winston Churchill, staatsman en schilder
A day away from Chartwell is a day wasted.
(Winston Churchill)
Bezoek Chartwell, het huis/landgoed waar Churchill woonde van 1922 tot 1965, met onderbrekingen in verband met zijn plichten in Londen (1940-1945 & 1951-1953). Hier schreef hij zijn boeken, smeed plannen met vrienden en geestverwanten, zocht er rust en bespiegeling en schilderde zijn fameuze doeken.
Dag 6 – Terug naar het vasteland
We are all inclined to judge ourselves by our ideals; others by their acts.
(Harold Nicolson)
Als er ruimte is in het tijdschema zou overwogen kunnen worden om ‘op weg naar de boot’ landgoed Sissinghurst te bezoeken, domein van het zeer kleurrijke echtpaar Harold Nicolson & Vita Sackville-West, tijdgenoten van Churchill, ook upper class, waar alle elementen van de afgelopen reis nog eens langskomen uit een ander perspectief. Wereldberoemde tuinen, unieke wandeling. Stop voor de boot wellicht Canterbury, zetel van het hoofd van de Anglicaanse kerk en schilderachtig centrum.
Reisinformatie
Datum: | 4 t/m 9 september 2023 |
Prijs: | € 1.495,- op basis van een 2-persoonskamer € 1.745,- op basis van een 1-persoonskamer |
Inclusief: | In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen. |
Gids: | Klaas Kornaat |
Vertrek: | Utrecht P&R Westraven |