Project omschrijving

DDR reis met Anja Fricke

Met Anja Fricke, afkomstig uit het voormalige Oost-Duitsland, maakten we afgelopen jaren een aantal reizen over de voormalige DDR. Met haar contacten in de plaatsen die we bezoeken krijgen deelnemers ooggetuigenverslagen te horen die elke keer veel indruk maakten.

En elke reis komen er weer ideeën op voor nieuwe reizen. Deze reis is een product daarvan waarbij we we zien wat er nog over is van de DDR, hoe men
vandaag terugkijkt op deze geschiedenis en wat dat voor invloed heeft op monumenten en gebouwen. Maar ook over de rol van de kerk, de politiek en
hoe het volk koosnamen bedacht voor de staatslieden.

Kortom een reis die verder gaat dan het nostalgische karakter waarmee tegenwoordig vaak naar de DDR gekeken wordt. Het betekende nogal wat en dertig jaar na de val van de muur is deze scheidslijn nog steeds in de Duitse samenleving aan te wijzen. Waarbij we op 3 oktober, de dag van de hereniging, in Berlijn zijn.

  • Een studiereis over de DDR met Anja Fricke

  • Ontmoetingen en gesprekken met journalisten, politici en historici

  • Bezoek Chemnitz, Cottbus, Eisenhüttenstadt en Berlijn

Reisprogramma:

Dit programma is nog onder voorbehoud.

Dag 1 Point Alpha in Geisa

Het eerste bezoek deze reis is Point Alpha in Geisa. Een belangrijke NAVO wachtpost om de zogenaamde ‘Fulda Gap’ te bewaken. Als er een Russische invasie zou komen was de verwachting dat die hier zou plaats vinden. We overnachten in Jena en bezoeken de Jentower (in de volksmund Keksrolle genoemd) ‘s avonds is er een gesprek met Superintendent i.R. Michael Dorsch van de Evangelisch-Lutherischer Kirchenkreis Jena.

Dag 2 Chemnitz

Chemnitz kenmerkt zich door prachtige architectuur en industrieel erfgoed. We vinden hier een indrukwekkende beeld van Karl Marx. We bezoeken hier de Kassberg gevangenis, het industriemuseum en de Fritz Heckert Gedenkstätte.

Dag 3 Cottbus en Eisenhüttenstadt 

In Cottbus bezoeken we het kunstmuseum, met veel aandacht voor DDR affichekunst. Via Guben, de Wilhelm Pieck stad, reizen we naar Eisenhüttenstadt. Eisenhüttenstadt is de eerste socialistische ‘Planstadt’. De architectuur is in Sovjetstijl. Tegenwoordig is de hele stad een monument. In een avondwandeling vangt u een al glimp op van de bouwstijl en de typische socialistische muurmozaïeken van staatskunstenaar Walter Womacka. In de ochtend bezoeken we nog het stadhuis en het ‘Dokumentationszentrum Alltagskultur der DDR’. We eten in het restaurant ‘Aktivist’. Daarna nemen we afscheid en gaan via Wünsdorf, een leegstaande militaire spookstad, naar Berlijn.

Dag 4 Berlijn 

Een kort bezoek aan Wandlitz, de residentie voor de leden van de Staatsraad, waar onder meer Walter Ulbricht en Erich Honecker woonden. ‘s Middags komen we dan aan in Berlijn. We bezoeken deze middag het Spreepark en ‘s avonds is er een vaartocht over de Spree.

Dag 5 Berlijn

We  bezoeken het Berlin Unterwelten waar we een rondleiding krijgen door schuilkelder in de tijd van de Koude oorlog. We drinken wat in de Fernsehtoren met het fantastische uitzicht over de stad en bezoeken het panorama van Yagedar Asisi ‘Die Mauer’.

Dag 6 Hötensleben

We maken een stop bij Hötensleben waar een deel van het IJzeren Gordijn nog overeind staat. In de loop van de dag keren we dan terug in Utrecht.

Reisinformatie

Datum: 28 september t/m 3 oktober 2019
Prijs: 2-pers.kamer € 1.190,- p.p.
1-pers.kamer € 1.290,- p.p.
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Reisleider: Anja Fricke
Vertrek: Utrecht P&R Westraven

Inschrijven

Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.