DDR-reis naar het noorden van Duitsland met Anja Fricke

Deze reis in het noorden van Oost-Duitsland verschilt enorm van de reizen in het zuiden van de voormalige DDR. Tegenover een druk bewoond zuiden is het Noorden betrekkelijk leeg. Van oudsher was het Noorden meer het landbouwgebied.  Vanwege de ligging aan de Oostzee was het gebied belangrijk voor de marine.

Dit was ook voor de DDR een interessant gebied om rustig te experimenteren. Zo bouwden ze bijvoorbeeld het dorp Mestlin om tot een ‘socialistisch’-elitedorp. Dit socialistische dorp zou een afspiegeling moeten worden van een stad. Alle sociale voorzieningen moeten in de dorpskern geplaatst zijn. Verrassend is ook het bezoek aan Krakow am See, waar u kennis maakt met de joodse geschiedenis in de DDR en in Boizenburg bezoeken we het eerste tegelmuseum in Duitsland met een fraaie collectie Art-Deco en Jugendstil-tegels en Nederlandse tegels geëxposeerd worden

We zoeken naast het landelijke gebied de militaire hotspots op in het Noorden: Peenemünde aan de Oostzee, waar in de Tweede Wereldoorlog de Vergeltungswaffen ontwikkeld werden.

Het wordt een veelzijdige reis waar u kennismaakt met andere aspecten van DDR. We gaan ter plekke met mensen in gesprek, horen verhalen van Zeitzeugen en gedurende de hele reis geeft Anja Fricke informatie over de diverse onderwerpen en neemt u mee in haar eigen persoonlijke verhaal.

Reisprogramma:

Programma op hoofdlijnen, het definitieve programma kan hiervan afwijken en de dagvolgorde kan wijzigen

Dag 1

Om 9.00 uur vertrekken we vanaf Utrecht P & R Westraven naar de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. Indien mogelijk maken we op deze heenreis een tussenstop bij Grenzhaus Schlagsdorf. In het museum horen we persoonlijke verhalen van het leven in dit voormalige grensgebied tussen BRD en DDR.

De eindbestemming op deze eerste reisdag is Banzkow, voor een ontmoeting met Solveig Leo. Als boerin was zij in de DDR op 24-jarige leeftijd de jongste voorzitter van de LPG (Landwirtschaftliche Produktionsgenossenschaft). Ook was zij jarenlang burgemeester van Banzkow. Voor haar verdiensten ontving zij zowel in DDR als BRD belangrijke onderscheidingen.

Overnachting (in de buurt) van Banzkow.

Dag 2

Solveig Leo neemt ons mee naar een voormalig landbouw collectief (LPG) uit de DDR. We gaan met haar en een vertegenwoordiger van het collectief in gesprek over de landbouwproductie van toen en nu.

Daarna stappen we in de bus en rijden een mooie route langs de Schweriner See naar Rostock, in het noorden van Mecklenburg aan de Warnow. Als lid van de Hanze werd Rostock in de Middeleeuwen een rijke stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog had de stad zwaar te lijden onder bombardementen, maar werd na 1945 weer opgebouwd. Met de bouw van een zeehaven werd Rostock de belangrijkste havenstad van de DDR.

Na de lunch brengen we een bezoek aan de Kunsthalle, de eerste en enige nieuwbouw van een Kunstmuseum in de DDR. Het museum bezit een grote collectie moderne kunst, voor het merendeel Oost-Duitse kunstwerken uit de jaren 1949-1989.

In Rostock bevond zich ook een ‘Stasi-knast’, waar de slachtoffers van de Stasi werden opgesloten en verhoord. In het gebouw is nu een documentatiecentrum gevestigd over de geschiedenis, de structuur en de werkwijze van het Ministerium für Staatssicherheit (MfS).

We sluiten de middag af met een wandeling door het gezellige, oude stadscentrum van Rostock. Na het avondeten rijden we verder naar het oosten en overnachten in (de buurt van) Greifswald.

Dag 3

Vandaag gaan we op weg naar de meest noordelijke bestemming van onze reis:  Peenemünde, op het eiland  Usedom. Hier werden tijdens de Tweede Wereldoorlog de V-wapens ontwikkeld. En ook in de DDR-tijd werd Peenemünde verder benut. Hier was uiteindelijk de volks-marine gestationeerd. De energiecentrale (bunker) van het onderzoekcentrum en de directe omgeving daarvan is een museum met als thema de techniek van de V-wapens. Ook gaan we een kijkje nemen in een U-boot.

We overnachten weer in Greifswald.

Dag 4

We verlaten de kuststreek en rijden weer het binnenland in naar de voormalige residentiestad Güstrow. Daar maken we  de wandeling zoals die voor Helmut Schmidt was uitgestippeld in 1981 en brengen een bezoek aan de Gertrudenkapelle, waar werken van de beeldhouwer Ernst Barlach tentoongesteld zijn.

In de middag gaan we naar Krakow am See. Hier maken we kennis met de joodse geschiedenis van Krakow am See en bezoeken de Alte Synagoge, waarin nu het Kulturhaus gevestigd is.

Overnachting in (de buurt van) Krakow am See.

Dag 5

In de ochtend stappen we dan in de bus op weg naar het ‘socialistische’ modeldorp Mestlin, waarmee het DDR-regime in het begin van de jaren vijftig wilde laten zien hoe mooi socialisme kon zijn. Er zouden 200 van dergelijke nederzettingen moeten komen, maar vanwege geldgebrek bleef Mestlin uniek. We worden ontvangen in het Kulturhaus en maken een wandeling door het dorp.

Na de lunch rijden we naar Boizenburg, waar het eerste Duitse Tegelmuseum gevestigd is. Het museum beschikt over een grote internationale verzameling, o.a. Jugendstil en Art Déco-stijl. Het zal u niet verwonderen er ook tegels van Nederlandse makelij aan te treffen.

Overnachting (in de buurt van) Boizenburg.

Dag 6

Vandaag gaan we weer op weg naar Nederland, maar doen dat op gepaste wijze: in de ochtendbezoeken we het Gartenschläger Dreieck, waar een Zeitzeuge ons meeneemt in het verhaal van Michael Gartenschläger.

Hierna stappen we in de bus voor onze thuisreis. We verwachten rond 20.00 uur te arriveren in Utrecht, bij P & R Westraven.

Reisinformatie:

Datum: 19 t/m 24 juni 2023
Prijs: 2-pers.kamer € 1.390,- p.p.
1-pers.kamer € 1.640,- p.p.
Inclusief: In de reissom zijn alle kosten voor vervoer, overnachtingen, alle maaltijden, toegangen en gidsen inbegrepen.
Gids: Mw. Anja Fricke
Vertrek: Utrecht P & R Westraven

 

    Inschrijven


    Via onderstaand formulier kunt u zich voor dit programma inschrijven.